Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”När kommer arbetarklassens stödpaket?”

Medan de allra flesta är upptagna med att tänka på avstånd, munskydd och att hinna med sitt vardagsliv och hur det har förändrats i coronapandemin, drar andra nytta av det, skriver Ava Rudberg och My Kårlycke, Ung vänster.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

Arbetarklassen utsätter sig för smittorisk och går till jobbet med fara för hälsan och får ingenting tillbaka, skriver Ava Rudberg och My Kårlycke, Ung vänster.

Bild: Torbjörn Svensson

Annons

För de flesta arbetare i LO-yrken går det inte att arbeta hemifrån. För de flesta i arbetarklassen innebär pandemin istället lägre inkomster och större utgifter och att dagligen utsätta sig för smittorisk. För unga betyder det också sämre utbildning och undervisning, vissa ämnen går inte att studera på distans. Men inte alla i Sverige lever som att Sverige befinner sig i en kris.

Under pandemin har högerpolitiker både i Sverige och runt om i världen tagit chansen att försöka genomföra marknadskapitalistiska experiment.

När arbetslösheten ökar blir fler arbetare tvungna att ta ett otryggt jobb med lägre lön för att klara sig. De lågbetalda gigjobben där man bara får lön för ett uppdrag, i taget, har ökat explosionsartat. Regeringen vill höja hyrorna samtidigt som bostadsbristen är akut och unga tvingas tränga ihop sig i små lägenheter för att ha råd att ha ett hem.

Annons

Sjuka personer kastas ut ur sjukförsäkringen - om de ens får sjukersättning av Försäkringskassan till att börja med, på grund av sparkrav.

Annons

Människor som nyttjar LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, blir av med sin assistans eller sitt stöd och under pandemin har naturliga mötesplatser för människor varit tvungna att stänga.

Medan de allra flesta är upptagna med att tänka på avstånd, munskydd och att hinna med sitt vardagsliv, och hur det har förändrats i coronapandemin, drar andra nytta av det.

Gigjobben trasar sönder allt som arbetarrörelsen kämpat sig till - trygga jobb, bra löner och rätt till semester.

I skuggan av pandemin har regeringen tillsatt en utredning om att få igenom marknadshyror på nybyggda lägenheter – som endast skulle leda till chockhöjda hyror och klirr i kassan hos hyresvärdarna.

Vårdarbetare av alla slag på sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden stressar sig sjuka på grund av överbelastning och underbemanning när aktieägarna för de företag de arbetar på kammar hem storvinsten genom statliga bidrag.

Att rika människor tjänar pengar på pandemin som dödar händer inte bara här i Sverige. Under pandemin ökade de tio rikaste personerna i världen sin förmögenhet med 500 miljarder dollar, enligt biståndsorganisationen Oxfams ojämlikhetsrapport. Det är lika mycket som det skulle kosta att vaccinera hela världen och mer därtill.

Annons

Klassklyftorna och fattigdomen ökar samtidigt som företagen skriker efter statsbidrag på statsbidrag. När kommer arbetarklassens stödpaket? Vem betalar oss som arbetar till minskade inkomster men har ökade utgifter? Alla som blir sjuka för att de arbetar i en pandemi – för att samhället ska gå runt.

Annons

Alla kan inte arbeta hemifrån. Det är varken kapitalister eller politiker som får samhället att gå runt. Det är alla vanliga människor som förtjänar höjd a-kassa, bättre sjukförsäkring, höjda social- och studiebidrag och frysta hyror under pandemin och att pengar inte går i enskilda personers fickor istället för att hjälpa till i krisen.

Arbetarklassen utsätter sig för smittorisk och går till jobbet med fara för hälsan och får ingenting tillbaka. Istället för att människor som redan har gott om pengar får mer kräver vi ett stopp för det som i slutänden leder till stress, sjukdom och död hos arbetarklassen.

Det är dags att fördela om samhällsekonomin så att den gynnar majoriteten av befolkningen. Det behövs ett nytt ekonomiskt system.

Betala coronapandemins kostnader med skattehöjningar för de miljonärer och miljardärer som har sett sin rikedom öka istället för att betala den med befolkningens hälsa. Att arbetarklassens hälsa och liv tas på allvar är väl det minsta man kan begära.

Annons

Ava Rudberg, ordförande för Ung vänster.

My Kårlycke, ledamot i Ung vänsters förbundsstyrelse.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy