Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OS-hoppet från Klagshamn jagar EM-guld

Klagshamnsbaserade Anton Dahlberg har fått en bra start på seglingsåret. OS-hoppet som vann VM i 470 i mars jagar nu EM-medalj.

Fredrik Bergström och Anton Dahlberg siktar på en ny mästerskapstitel.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
EM i 470 har dragit i gång på allvar i Vilamoura. De regerande världsmästarna Anton Dahlberg/Fredrik Bergström jagar medalj och deras landslagskollegor, Olivia Bergström och Lovisa Karlsson, siktar på en OS-plats. Båda de svenska besättningarna har börjat bra. Herrarna är åtta i sammandraget och damerna femma i det tuffa startfältet.
I tisdagens första race blev de sjua, men i det andra blev det en tjuvstart och därmed tappade de från fjärde till åttonde plats efter sju race av totalt tolv på EM.
– Lätt vind idag igen och en sak var säker. Vi ville vara offensivare i starterna – men en skruv lite för långt åt det hållet resulterade i en tjuvstart med minsta marginal i dagens andra race, vilket är kostsamt. Det är en nyckfull vind som vi inte har blivit helt kompis med ännu. Nu gäller det att fortsätta tro på vår process och avsluta de tre resterande dagarna på vår bästa nivå, säger Anton Dahlberg på Svenska Seglarförbundets hemsida.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström vann VM-guldet i 470 i Vilamoura, Portugal, för sju veckor sedan, och nu avgörs det öppna Europamästerskapet – även det i Vilamoura. Veckans mästerskap är det sista stora testet för 470-klassen innan det är dags för OS i Tokyo i slutet av juli.
Duon var OS-sexa i Rio 2016, ligger på åttonde plats, men det är jämnt i toppen. Anton Dahlberg tävlar för KSSS men bor sedan några år tillbaka i Klagshamn och har stöttning från Malmö idrottsakademi.
– Nu laddar vi om för en regatta som kommer bli tajt. Vi seglar inte helt korrekt och får betala för våra misstag tyvärr. Men vi kan det här och behöver bara göra några små justeringar, menar rutinerade Fredrik Bergström.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i vattnen utanför Vilamoura.Bild: UROS KEKUS KLEVA
EM-seglingarna avgörs i totalt elva race från söndag 2 maj till och med torsdag 6 maj för att avslutas med ett medaljrace på fredag 7 maj, där de tio bästa i varje klass (dam, herr och mix) gör upp om medaljerna.
Förutom en dam- och en herrklass så finns alltså mixedklassen med i ett 470-EM för allra första gången. Det är den framtida OS-klassen. I Paris 2024 kommer 470 enbart att vara en mixad klass då både dam- och herrklassen försvinner från OS-programmet.
Gå till toppen