Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Populärt utflyktsmål i Helsingör hotas av stängning

Populära Öresundsakvariet i Helsingör hotas av stängning. Detta på grund av ekonomiska problem. Nu lyfts frågan till folketinget i ett försök att rädda institutionen – skriver Helsingör Dagblad.

En interiör från Öresundsakvariet, som nu kan vara i fara.Bild: Linda Stolpe Margenberg
Öresundsakvariet är en turistmagnet som tidigare lockat 40 000 besökare årligen från både den danska och svenska sidan, men pandemin har tvingat museet att hålla stängt. Det frestar på ekonomin.
Inte nog med det. Öresundsakvariet är en del av Köpenhamns universitet som har än större ekonomiska svårigheter. Hyresnivåerna i den danska huvudstaden rusar uppåt vilket och gör att universitets kostnader i sin tur skenar. Akvariet i Helsingör anses inte tillhöra kärnverksamheten och kan kanske offras av universitetet.
Helsingör Dagblad skriver att Öresundsakvariet har ett årligt driftsunderskott på cirka 200 000 danska kronor. Det har byggts upp till ett ackumulerat underskott på två miljoner, som lär växa än mer under året.
Akvariets chef, Jens Peder Jeppesen och företrädare för Köpenhamns universitet har nu fått till ett möte med folketingets kulturansvariga för att lägga fram allvaret i situationen.
– Vi gör allt vi kan för att förklara för politikerna att det är en allvarlig kris, säger Jens Peder Jeppesen till Helsingör Dagblad.
Även organisationen Öresundsfonden har engagerat sig för akvariets överlevnad.
Rocka på det populära akvariet.Bild: Linda Stolpe Margenberg
Gå till toppen