Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stölder stänger meröppet på biblioteket i Västra hamnen

Tre stölder på en vecka fick de ansvariga att slopa de obemannade öppettiderna på biblioteket i Västra hamnen. Jättetråkigt, tanken är ju att vi ska ha ”meröppet” på alla våra bibliotek, säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Bibliotek som har meröppet kan man besöka även när personal inte finns på plats, utanför de ordinarie öppettiderna.
Meröppet finns på två av de tretton biblioteken i Malmö. Eller fanns. Från den 1 maj har möjligheten stoppats på biblioteket Masten 2 i Västra hamnen.
– Vi har haft sex stölder, varav tre den senaste veckan och två under meröppet, säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.
– Det är it-utrustning som stulits och det verkar som att tjuvarna har satt det i system. Därför valde vi att stänga meröppet tills vidare.
Det andra biblioteket med meröppet, på Limhamn, har inte haft samma problem.
– Men vi vill gärna kunna ha det på alla våra bibliotek. Så nu gäller det att säkerställa att vår utrustning inte blir stulen under meröppet. Vi ska till exempel se hur andra kommuner gör som har haft samma problem.
Stölder förekommer så klart på många ställen inom kulturförvaltningen, säger Torbjörn Nilsson.
– Men med tre stölder på en vecka är risken stor att någon har satt det i system och att det bara skulle fortsätta.
– Det här är jättetråkigt, för biblioteken ska ju finnas öppna för alla.
Gå till toppen