Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strandade knölvalen ska eldas upp i Danmark

Det tog tre timmar att bärga och lasta den döda knölvalen på en lastbil. På tisdagsförmiddagen kördes det åtta ton tunga kadavret mot en förbränningsanläggning i Danmark.
– De har större förbränningsanläggningar för djurkadaver, eftersom de har fler strandade valar där än vad vi har i Sverige, säger Mörbylångas miljöchef Staffan Åsén.

Knölvalen strandade utanför Segerstads fyr på sydöstra Öland och upptäcktes den 20 april.Bild: Suvad Mrkonjic/TT
Den strandade knölvalshanen fick nationell uppmärksamhet efter att ha flutit iland på den öländska kusten i slutet av april.
Valen mäter runt åtta meter och väger strax under åtta ton. På måndagen drogs valen upp på land och på tisdagen bärgades och lastades den på en lastbil. Hela operationen tog ungefär tre timmar.
– Det gick väldigt smidigt. Vi hade två bärgare på plats som kunde balansera valkroppen på varsitt håll, säger Staffan Åsén, miljöchef på Mörbylånga kommun.
Det fanns tidigare en oro över att valen riskerade att explodera på grund av förruttnelseprocessen, men detta skedde aldrig då gaserna inuti valen pyste ut av sig själva dagarna innan bärgningen.
Vid 10.30-tiden kördes containern med valen mot Danmark, där den kommer att förbrännas.
– De har större förbränningsanläggningar för djurkadaver, eftersom de har fler strandade valar där än vad vi har i Sverige, säger Staffan Åsén.
Det är fortfarande oklart vad valen dog av.
– Det är väldigt olyckligt att en ung knölvalshane inte överlever simturen till de kalla haven i norr och tappar bort sin mamma. Den kan ha kolliderat med ett fartyg, dött av sjukdom eller i värsta fall svält, säger Staffan Åsén.
Gå till toppen