Annons

Annons

Sturgeon rysare för Johnson.

Opinion

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens hållning är oberoende liberal.

Scotland's First Minister and leader of the Scottish National Party (SNP), Nicola Sturgeon, centre, gestures, in the Midsteeple Quarter, on the campaign trail for the Scottish Parliamentary election, in Dumfries, Scotland, Monday May 3, 2021. ( Jeff Mitchell/PA via AP) AMB812

Bild: Jeff Mitchell

Annons

Hon har kallats det största hotet mot premiärminister Boris Johnsons politiska framtid. På supertorsdagen – i ett av de många lokala valen i Storbritannien, men kanske det viktigaste – avgörs om hotet kan bli verklighet.

Den skotska regeringschefen Nicola Sturgeon är populär, inte minst efter den nästintill dagliga medienärvaron under pandemin. Men kommer det att räcka för att nå partiets mål: ett tillräckligt starkt stöd för att uppfylla vallöftet om en skotsk självständighetsomröstning senast 2023?

I debatterna inför valet har motståndarna, inte minst premiärminister Johnsons konservativa kollegor, talat sig svettiga om the neverendum. Det ständiga hotet om folkomröstningar leder till ett svagare och mindre stabilt Skottland, säger de. Och är det verkligen läge att fokusera på självständighet nu, när landet just har börjat öppna upp igen efter pandemin?

Annons

Annons

Den senaste folkomröstningen hösten 2014 blev ett nederlag för Sturgeons parti Scottish national party, SNP. Med 55 procent av rösterna emot och 45 procent för såg frågan ut att vara begravd. Åtminstone ett tag.

Sedan hände brexit.

Och där var den skotska rösten om möjligt ännu tydligare. 62 procent av skottarna röstade för att stanna kvar i unionen.

Det är den konflikten med övriga Storbritannien, och framför allt med regeringen i London, som Nicola Sturgeon nu tänker sig ska leda fram till en majoritet i Holyrood, det skotska parlamentet – och till ett nytt försök att bryta sig loss.

Hur ser då läget ut inför valet på torsdagen?

De senaste mätningarna talar om ett ökat antal platser i parlamentet för SNP, men majoriteten står fortfarande och väger. Utan den kommer Sturgeon att få det svårt när hon ska lägga fram kravet på folkomröstning inför premiärminister Boris Johnson. Det är nämligen han som måste godkänna den. Det är också det sista han vill.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy