Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Elin Henriksson

opinionSignerat

Elin Henriksson
Att stoppa barns transvård är riskfyllt.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm har ledningen beslutat att stoppa all pubertetshämmande hormonbehandling. Det kan få förödande konsekvenser.

Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Annons

Astrid Lindgrens barnsjukhus har beslutat att stoppa sina pubertetshämmande hormonbehandlingar för transpersoner under 16 år. Sjukhusledningen beskriver det som en försiktighetsåtgärd då behandlingen ses som kontroversiell och kan leda till benskörhet och ökad cancerrisk.

Annons

Men argumentet håller inte. Att ta ifrån transpersoner behandling kan tvärtom vara förenligt med livsfara. En förälder vars barn utreds på sjukhuset sade till Svenska Dagbladet att ”vi som föräldrar vill bara hennes bästa och när vi väger in allt då handlar det om det psykiska måendet, om självskadebeteende och i värsta fall att hon inte vill leva".

Annons

Självmordsstatistiken bland transpersoner är hög och lidandet stort. Det är därför minst lika riskfyllt att tvinga tonåringar att gå igenom en pubertet de fasar för, som att ge dem en behandling som går att avbryta.

Med det sagt är transvård av minderåriga inte okomplicerad. Tonåringar är i en identitetssökande livsfas och det finns personer som senare ångrat en transition. De verkar utgöra en liten andel av dem som fått könsbekräftande behandling, men finns ändå i någon omfattning. En del av dem menar att könsdysforin var ett sätt att förstå psykisk ohälsa som egentligen handlade om något annat.

Därför är det oerhört viktigt att det görs grundliga utredningar för att i största möjliga mån försäkra sig om att den unges lidande beror på könsdysfori innan behandling påbörjas. Särskilt inför stora insatser som underlivsoperationer. Så ser det också ut på specialistmottagningar idag.

Bristen på evidens för könsbekräftande behandling är problematisk, men lösningen är inte att låta unga människor lida svårt i väntan på ökad kunskap. Istället bör man, som brukligt inom vården, luta sig mot beprövad erfarenhet.

Annons

Pubertetshämmande behandling är inte irreversibel. Det är däremot ett självmord.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy