Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Huvudledare
Våldet måste bara stoppas.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

En 29-årig man dömdes på fredagen till livstids fängelse för bland annat anstiftan till mordet på Ramels väg i mars 2017.

Bild: Patrick Persson

Annons

Vilka är de unga killarna som skjuts till döds i gängkrigen och hur hamnade de där? I reportageboken Tills alla dör, där SVT-journalisten Diamant Salihu har försökt svara på frågorna, blir killarna till något annat än kvällstidningsrubriker. Barn med trassliga uppväxter och fattiga familjer har tvingats växa upp för snabbt, med koncentrationsproblem och med de mörka sidorna av samhället som lockar.

Men de blir också mördare, och mordoffer. Boken försöker inte försvara, men väl förklara.

"Alla är närvarande på första skolfotot med klass 1A på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Eleverna på första raden håller ihop händerna: den ena över den andra, helt enligt fotografens instruktioner", skriver Salihu i delen som handlar om Vincent Mbinkeu. Han som en lärare i boken kallar "det trasigaste barnet jag har träffat". Och som 21 år gammal skjuts ihjäl i Rinkeby dagen före nyårsafton 2020.

Annons

Annons

Om gängkriminaliteten ska kunna knäckas måste de här barnens resa från det första klassfotot till dödlig kriminalitet hindras. Hårdare straff räcker inte. Att färre pojkar och unga män rekryteras till de kriminella nätverken är helt avgörande. Det budskapet har rikspolischef Anders Thornberg upprepat om och om igen. Detta börjar nu också landa i den högsta politiska nivån.

Inte minst sedan närmare 250 personer inom den grövsta kriminaliteten har tagits bort från gatorna till följd av att fransk polis under förra våren knäckte kommunikationssystemet Encrochat. Men också utan detta har saker hänt.

"Ett tjugotal av de tyngsta grova kriminella i Skåne är inlåsta eller av andra skäl borta från gatorna", säger denna tidnings kriminalreporter Joakim Palmkvist: "Spelplanen är i princip tom."

Vilket var ett av skälen till att inrikesminister Mikael Damberg (S) på fredagen ihop med justitieminister Morgan Johansson (S) och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) samlade polisen och de 26 kommuner som har utsatta områden eller riskområden till ett möte om hur nyrekryteringen kan hindras i det fönster som nu har uppstått.

"Det behövs mer samarbete mellan socialtjänst och polis", säger Damberg. Det verkar också många kommuner satsa på ihop med en intensifierad avhopparverksamhet.

Men det har också i många år varit känt att det behövs mer kunskap om hur långt samarbetet mellan socialsekreterare och poliser får gå. En enkät som Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterade i slutet av februari visar på förvirring kring hur sekretesslagstiftningen ska tillämpas i enskilda fall, som när det gäller barn. Vad får delas och hur? En sekretesshandbok, vilket Brå efterlyser, är nu på väg att tas fram i Stockholm och ska fungera som vägledning inom brottsförebyggande arbete kring barn och unga.

Det borde fler kommuner ta efter. Gärna igår.

Diamant Salihu beskriver i sin bok ett förhör med en av de aktiva i ett av Stockholmsgängen. Hur länge ska kriget pågå?, frågar polisen. "Tills alla dör", svarar han. Innan den profetian går i uppfyllelse behövs nya, men inte nödvändigtvis hårdare, tag.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy