Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Elin Henriksson

opinionSignerat

Elin Henriksson
Inte så lätt att köpa bostad, Sabuni.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har ingen koll på ungas förutsättningar på bostadsmarknaden.

Bild: Erik Simander/TT

Annons

Man behöver inte rika föräldrar för att köpa en bostad, man behöver ett arbete, sade Nyamko Sabuni i en debatt om bostadsbristen bland unga i Aktuellt (5/5).

Tror Liberalernas partiledare att 20-åringar i Malmö har ett par hundra tusen på banken? Det krävs för att kunna köpa en etta i staden. För en trea krävs det dubbla.

Det är svårt att se var sådana summor ska komma ifrån, om inte från föräldrarna. En grundskollärare måste spara 10 procent av sin lön i mer än fyra år för att ha råd med insatsen för en etta i Malmö, enligt DN:s beräkningar. Och då krävs först flera års utbildning. För kassapersonal tar det sju år.

Annons

Annons

Det var rimligt att Finansinspektionen införde krav på en kontantinsats motsvarande 15 procent av bostadens värde för att minska hushållens skuldsättning. Men med de senaste decenniernas extrema prisuppgång på bostäder i storstäderna har det blivit nästan omöjligt för unga att köpa en lägenhet. Samtidigt är köerna för hyresrätter långa, i Malmö tre år, i Lund närmare fyra.

Lyckligtvis har problemet och möjliga sätt att råda bot på det, exempelvis statliga startlån, lyfts upp på den politiska agendan senaste tiden. Sabuni har fel om att man inte behöver rika föräldrar för att köpa en bostad, däremot borde det vara så.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy