AnnonsLawly

Leif, 70: ”Vill inte att mina barn ska bråka om arvet”

Han ville undvika konflikt om arvet – men hade inget testamente. Då hittade Leif Strömberg lösningen via nya appen.

– Det gick förvånansvärt fort, kanske tjugo minuter, säger 70-åringen.

"När pandemin bröt ut skyndade det på tankarna, den påverkade definitivt att ta tag i grejerna."

Som en väckarklocka. Så beskriver tidigare bageriföretagaren Leif Strömberg beslutet att skriva testamente i samband med vårens pandemi.

– Från början hade jag tänkt att ta tag i det redan när jag gick i pension, men jag fick aldrig det berömda arslet ur vagnen (skratt). När pandemin bröt ut skyndade det på tankarna, den påverkade definitivt att ta tag i grejerna. Nu vet jag att allt blir rätt när jag går bort, det känns väldigt skönt, berättar han.

Läs mer om hur du kan upprätta ditt testamente enkelt här

”Det kan bli avundsjuka”

För Leif, som efter att ha sålt ett framgångsrikt bageriföretag i Stockholm, köpt såväl lägenhet i Portugal och ett semesterhus i Thailand, var det främsta syftet med att skriva testamente barnen. Han ville inte ta risken att dottern och sonen skulle bli osams.

– Om jag ska vara ärlig har jag tyckt att den dagen jag dör, då får de lösa det på egen hand. ”Jag har ändå inte så mycket pengar, så det ordnar sig”, har jag tänkt, säger Leif och fortsätter:

– Men jag kan inte veta hur deras ekonomiska situation ser ut just då och även mindre summor kan plötsligt betyda mycket. Det kan bli avundsjuka och slitningar, jag vill inte att mina barn ska bråka om arvet.

Stor skillnad prismässigt

Leif, vid det här laget satt han pandemi-isolerad i Portugal, började jämföra olika möjligheter att skriva testamente – och insåg snabbt att vanliga juristbyråer låg långt över priserna hos nätaktörerna:

– Det var ingen liten skillnad, utan handlade om 5 000-7 000 kronor. Som pensionär har jag ju den pension jag har, det jag kan påverka är utgifterna och det fällde avgörandet.

Han fastnade för Lawly, en digital juristbyrå där hela processen sköts digitalt, via en app eller dator. Vid behov finns även möjlighet att få direktkontakt med Lawlys jurister.

– De hade ett erbjudande på 1 500 kronor som lät bra, jag läste på och blev intresserad. Jag tyckte att möjligheten att göra förändringar och ställa frågor under processen var viktig, det kan ju fortfarande hända saker på vägen. Det var bara att ladda ner appen och sätta igång.

”Går förvånansvärt smidigt”

Ungefär tjugo minuter senare var Leif klar med att besvara de inledande frågorna, och hade skickat in sitt underlag till Lawly. Samma eftermiddag fick ha tillbaka ett utkast på testamentet från en av juristerna. Han erkänner att det var lite pirrigt att göra allt i appen:

– Många i min ålder är ju rädda för att göra fel när det kommer till teknik och det kändes lite konstigt, samtidigt är jag inte rädd för att pröva nya saker. Jag pratade med dottern innan och hon sa: ”Det är bara att köra, farsan”, säger han med ett skratt.

Vad skulle du vilja säga till andra som funderar på att skriva testamente men ännu inte kommit till skott?

– Gör det, helst igår! Nej, men jag rekommenderar alla mina kompisar att göra det och jag har goda erfarenheter av Lawly. Det går förvånansvärt smidigt och det känns bra efteråt.

Läs mer om Lawly här

Fakta

Lawly

Lawly är en digital juristbyrå grundad 2018 som med teknikens hjälp gör familjejuridiken tryggare, enklare och mer prisvärd. Här får du hjälp att upprätta avtal som exempelvis testamente, samboavtal och framtidsfullmakt. Hos Lawly kan du även få juridisk rådgivning inom flera områden och få återkoppling inom 24 timmar.

Testamente

Är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad som ska hända med tillgångarna efter ens död. Via Lawly kan du få hjälp att upprätta ditt testamenteav en kvalificerad jurist. 30 minuters telefonmöte ingår. Möjlighet att förvara en kopia av testamentet hos Lawly finns. Lawly erbjuder även hjälp att bevaka och förvara originalhandlingen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan