Annons

Annons

”Det finns ingen ursäkt för att Malmö har Sveriges högsta arbetslöshet.”

Aktuella frågor

Få städer i Sverige har lika goda förutsättningar att lyckas. Näringslivet här är urstarkt. Läget vid Öresundsbron lockar. Staden är omgiven av universitet i världsklass. Ändå är arbetslösheten landets högsta, skriver moderaten Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

Malmö har förutsättningar att lyckas som avfolkningskommuner i Norrland bara kan drömma om, skriver Malmös moderate oppositionsråd.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Den massarbetslöshet som råder i Malmö är den yttersta effekten av 27 år med socialdemokratisk politik i Malmö. Det är inte en slump att arbetslösheten har blivit högst i Sverige, tvärtom har Socialdemokraterna i snart 30 år drivit en politik där bidragen är generösa, insatserna för arbetslösa har varit få och kraven har varit obefintliga. Mot den bakgrunden är Socialdemokraternas löfte på aktuella frågor (30/4) om fler jobb ungefär lika trovärdigt som om Vänsterpartiet skulle lova ett program för högre vinster i välfärden. Efter 27 år av socialdemokratiskt maktinnehav i Malmö finns det ett tydligt facit för vad deras politik leder till:

Massarbetslöshet.

Det finns ingen godtagbar ursäkt för varför Malmö har Sveriges högsta arbetslöshet. Det finns få städer i Sverige som har lika goda förutsättningar att lyckas. Malmö har ett urstarkt näringsliv som lockas av ett geografiskt läge precis vid foten av Öresundsbron. Malmö ligger mitt i norra Europas starkaste arbetsmarknadsregion och är omgiven av universitet i världsklass. Detta är förutsättningar som avfolkningskommuner i Norrlands inland bara kan drömma om. Ändå är arbetslösheten högre i Malmö. Det är ett anmärkningsvärt misslyckande och det tydligaste tänkbara beviset för att Socialdemokraternas politik är fullkomligt misslyckad.

Annons

Annons

Malmö behöver en sammanhållen politik som formar en stark arbetslinje. Den som är arbetslös måste på heltid delta i aktiviteter som leder till arbete, de samlade bidragen får aldrig vara högre än en normal arbetsinkomst och Malmö kan inte satsa minst av alla jämförbara kommuner på arbetsmarknadsinsatser.

Allt detta har Moderaterna lagt förslag om och allt detta har Malmös socialdemokrater röstat nej till. Det absolut värsta som kan drabba en människa som lever i arbetslöshet är att passiviseras. När Moderaterna har argumenterat för att aktivitetskrav på heltid måste införas i Malmö för alla som lever på bidrag har Socialdemokraterna kallat förslaget ”att sparka på dem som redan ligger”. Inget kunde vara mer fel. Dessa aktiviteter ska fyllas av individuellt anpassade åtgärder som förstärkt svenskundervisning, komvux-studier och yrkesutbildningar som leder till arbeten. Till detta säger Socialdemokraterna nej. I Malmö idag deltar en fjärdedel av alla socialbidragstagare inte i några som helst aktiviteter. Den socialdemokratiska politiken har förpassat dem till ett passivt liv i djupt utanförskap. Det är att sparka på dem som redan ligger och ett uttryck för en socialdemokratisk människosyn som präglas av de låga förväntningarnas rasism.

Det är jättebra att Socialdemokraterna nu vill ansluta sig till Moderaternas politik för fler industrijobb i Malmö. Det förde vi in i alliansens valprogram redan 2018. Tyvärr vittnar Socialdemokraternas politik om att det ligger liten substans bakom deras vallöfte. Tvärtom har Socialdemokraterna de senaste åren drivit en stadsbyggnadspolitik som försämrar förutsättningarna för Malmös industrier. Ett talande exempel är hur de slog dövörat till när Pågen, Malmös allra största industriarbetsgivare, larmade om att den förtätning som Socialdemokraterna vill genomföra runt deras bageri kraftigt skulle försvåra för företagets transporter. Detta ledde till att Pågen valde att satsa på en ny anläggning i Landskrona, som annars hade kunnat hamna i Malmö. Socialdemokraternas ointresse för industrins villkor orsakade att Malmö gick miste om livsviktiga arbetstillfällen.

Socialdemokraterna har fått styra Malmö oavbrutet i 27 år. De har alltså haft god tid att genomföra alla de politiska reformer de önskar, och resultatet är tydligt: Trots fantastiska förutsättningar har Malmö högst arbetslöshet i hela Sverige. Den socialdemokratiska politiken har helt misslyckats. Nu är det dags för en nystart, en ny politisk ledning och en ny politik. Om mindre än 500 dagar kan Malmöborna rösta bort den socialdemokratiska bidragslinjen som orsakat massarbetslöshet och ersätta den med en moderat arbetslinje. Alla som kan jobba ska få jobba.

Annons

Annons

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy