Annons

Annons

Annons

opinionIsrael-Palestina-konflikten

Huvudledare
Mönstret i Mellanöstern leder enbart till förtvivlan.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Begravningståg för ett av offren i Israels attack mot Gaza.

Bild: Adel Hana

Annons

Mönstret känns sorgligt bekant. Åter har våldet snabbt trappats upp i den utdragna konflikten mellan israeler och palestinier.

På måndagen kom rapporter om hur stenkastande palestinska demonstranter drabbade samman med hårdför israelisk polis. Bara timmar senare regnade hundratals raketer över Israel. De avfyrades från Hamasstyrda Gazaremsan och några riktades mot Jerusalem. Det var första gången sedan Gazakriget 2014 som Jerusalem attackerades och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förklarade att detta var att gå över gränsen.

Svaret blev därefter. Under natten mot tisdagen genomförde israelisk militär vedergällningsattacker mot Gazaremsan och ett tjugotal personer dog, varav flera barn. Israel har nu satt in truppförstärkningar vid Gazaremsan och Hamas hotar att göra den israeliska staden Ashkelon "till ett helvete".

Annons

Annons

Risken för ytterligare attacker och motattacker är med andra ord uppenbar.

Men varför eskalerar våldet just nu?

I förstone kan olyckliga omständigheter tyckts ha spelat en avgörande roll. Firandet av Jerusalemdagen, till minne av Israels erövring av staden 1967, sammanföll i år med slutet av den muslimska fastemånaden ramadan.

Samtidigt var det tänkt att Israels högsta domstol skulle ta upp den laddade frågan om rätten till fastigheter i östra Jerusalem. I över 60 år har palestinska familjer bott i stadsdelen Sheikh Jarrah, men nu hävdar judiska bosättare sin rätt till marken. Genom en särskild lag kan de göra anspråk på fastigheter de ägt före kriget 1948. Att också palestinier förlorade sina hem, men inte har någon motsvarande rätt att få dem tillbaka, upplevs självklart som orättvist.

Fast även om de utlösande faktorerna är tydliga har våldet mer djupliggande orsaker. Och då inte bara en lång, tidvis våldsam och synnerligen svårlöst konflikt –som i grunden handlar om att säkra Israels existens.

Skillnaden i fråga om rätten till fastigheter är bara ett av många exempel på hur palestinier har färre rättigheter och utsätts för diskriminerande behandling. Människorättsorganisationen Human Rights Watch gick nyligen så långt som att anklaga Israel för ett apartheidliknande system.

Annons

Samtidigt har förutsättningarna för en hållbar tvåstatslösning, av det slag som omvärlden efterlyser, inte förbättrats på senare år. Även om Sverige och flera andra länder har erkänt den självständiga staten Palestina, så tycks Israel under Netanyahus ledning snarare ha fjärmat sig från den tanken. Så har utvecklingen fastnat i ett ohållbart läge.

Annons

Desto mer rör det på sig i israelisk inrikespolitik. I mars hölls det fjärde parlamentsvalet inom loppet av två år. Det liknades vid en folkomröstning om Benjamin Netanyahus ledarskap och det återstår ännu att se vilken utgången blir. Han kunde redan i nästa vecka tvingas att lämna över till en samling politiska motståndare, alltifrån bosättare och ultranationalister till islamister, fredsvänner och kommunister – enbart förenade av ambitionen att få bort Netanyahu från makten.

Efter det uppblossande våldet lär en sådan koalition nu få ytterst svårt att hålla ihop. Såtillvida har utvecklingen spelat Netanyahu i händerna. Kanske inte helt slumpmässigt, menar DN:s Nathan Shachar:

"Det kan inte uteslutas att Netanyahu, väl medveten om att oroligheterna krånglar till det för hans politiska motståndare, givit polisen fria tyglar."

I så fall rör det sig om en ovanligt cynisk politisk hantering även för att komma från den utpräglade maktspelaren Netanyahu.

Alla parter har nu ett stort ansvar för att försöka undvika ytterligare våld. Är det något som konflikten mellan israeler och palestinier har tydliggjort genom åren, så är det hur ett mönster av attacker och motattacker enbart leder djupare ned i förtvivlan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan