Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Kvinna i Skåne tackade nej till vaccin – dog i covid-19

En kvinna i riskgrupp tackade nej till att vaccinera sig mot covid-19. En tid senare insjuknade hon och avled av sjukdomen. Kvinnan är ett av flera fall där personer insjuknat efter att ha nekat vaccin, enligt infektionsläkaren och professorn Per Björkman.

– Det finns en del människor som tänker: jag kommer ändå inte bli sjuk. Men det kan man inte veta. Det är faktiskt en risk att avstå från vaccinet, säger han.

En kvinna i riskgrupp avled på Sus efter att tidigare ha nekat vaccin.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Kvinnan vårdades på Sus och avled under de senaste två veckorna, vilket Sveriges Radio var först med att berätta om. Hon hade tidigare erbjudits vaccin, men tackat nej för att hon var rädd för eventuella biverkningar.

Per Björkman, infektionsläkare i Malmö och professor i infektionsmedicin, säger att det finns ”en del sådana fall som vi har sett”, men vill inte specificera hur många fall det rör sig om. Han varnar dock för den vaccinskepsis som breder ut sig på vissa håll:

Annons

Annons

– Det finns en rädsla för vaccinet och biverkningar, men studier visar att det är en extremt liten risk för biverkningar. För vissa grupper är det däremot hög risk att bli allvarligt sjuk och till och med avlida, säger Per Björkman, infektionsläkare och professor i infektionsmedicin.

Under tisdagen vårdades 35 personer på iva, vilket är en kraftig ökning från de omkring tjugo som varit genomsnittet de senaste månaderna. Majoriteten av de som vårdas är personer över 50 år som ännu inte fått vaccin, enligt Per Björkman.

– Någon enstaka har fått sin första dos precis och haft oturen att bli smittade, säger han och betonar att smittspridningen i Skåne just nu är hög.

– Jag vill verkligen lyfta fram det som en risk. Vi har väldigt mycket smittspridning i Skåne, och då är det en risk man tar om man väljer att inte vaccinera sig.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan