Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Åsikter

Insändare
Täck upp för covid-19 kostnader och prioritera livskvalitet för äldre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liberalerna Lomma-Bjärred röstade i tisdags emot delar av äldreomsorgens sparpaket som stöttades av M, C, KD och SD. Det är anmärkningsvärt att man inte ansöker om pengar från förfogandemedel, en summa på 5,9 miljoner som finns att söka hos Kommunstyrelsen, framförhandlat av Liberalerna Lomma-Bjärred i budgeten 2021. Dessa pengar täcker nästan det covid-19 relaterade underskottet vid årets slut på 6,7 miljoner, som staten i dagsläget inte ser ut att betala.

Att redan nu från kommunens sida täcka upp för ökade kostnader som uppstått för att skydda framförallt våra äldsta invånare och personal ser vi som en skyldighet. Äldre och i synnerhet gamla på äldreboenden har lidit svårt under pandemin. Pandemin har medfört stängda avdelningar, besöksförbud och dödsfall. Många har blivit helt isolerade, ensamma och deprimerade.

Annons

Annons

Den amerikanska författaren James W Frick citeras flitigt i ekonomiska kretsar med de bevingade orden: ”Berätta inte vad du prioriterar. Visa vad du spenderar dina pengar på så ska jag berätta det för dig istället.” I Lomma kommuns styrdokument står att vi ska arbeta för att bli landets främsta äldreomsorgskommun. Kommunen ska bland annat höja kvaliteten på måltider och utveckla aktivitetsutbudet.

Samtidigt kommer det nu ske indragningar av tjänster, som skapar ett mervärde för såväl brukare som personal. Äldre behöver ofta individuella och skräddarsydda insatser. Detta skulle kunna skapas med resurser i form av ”kringpersonal” som kan sätta en guldkant på tillvaron. Rehabinsatser utgör ofta skillnad mellan ökad livskvalitet och total uppgivenhet.

Om detta betraktas som utsvävningar i budget, är densamma för snävt tilltagen och detta måste beaktas i det framtida budgetarbetet. Det som nu strukits, kommer Liberalerna Lomma-Bjärred verka för att det återtillsätts snarast och att det avsätts ekonomiska medel i och med nästa budget (2022).

Behåll: aktivitetsledare, servicevärd, rehab, vaktmästare. Lomma kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare. Attraktiviteten handlar inte bara om vad man får i lönekuvertet, utan också om man kan gå hem med en känsla att man gjort ett bra jobb, hunnit se och umgås med de man är till för.

Annons

År 2017 ville Liberalerna Lomma-Bjärred inte ge Frösunda förnyat förtroende. Vi kommer alltid att höja rösten när politiska beslut orättvist drabbar den som inte har kraft och ork att föra sin egen talan. Pandemin har slagit hårt mot många äldre, prioritera livskvalitet i äldreomsorgen.

Liberalerna Lomma – Bjärred

Ledamot Socialnämnden Britt Hjertkvist

Ersättare Socialnämnden Christian Kampmann

Ledamot Kommunstyrelsen Sandra Pilemalm

Ersättare Kommunstyrelsen Jonas Benke

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy