Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Moa Berglöf

opinionSignerat

Moa Berglöf
Arbetarkonservativa Åkesson (SD).

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Det konservativa blocket. Så vill Sverigedemokraternas partiledare att väljarna ska uppfatta samarbetet mellan det egna partiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men det finns skäl att fundera på hur hårt Jimmie Åkesson (SD) ska våga trycka på en högergemensam konservatism.

I onsdagens Politikbyrån i SVT kritiserade den tidigare Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Paula Bieler partiets val att nu låsa in sig i ett högerblock. "En av de sakerna jag gillade med SD när jag valde att gå med var att vi var vare sig på ena eller andra sidan. Vi var ett tydligt mittenparti", sade Bieler.

Annons

Annons

Vilket också är vad som lockar den ungefär tredjedel av LO:s manliga medlemmar som i SCB:s senaste undersökning sympatiserade med partiet. Inte den ekonomiska konservatism som exempelvis Moderaterna står för, utan de grundvärderingar som väljarna tidigare har återfunnit i Socialdemokraterna. En arbetarkonservatism som bygger på tradition, familj och strävsamhet.

Många av SD:s väljare är tidigare socialdemokrater, sade Pontus Mattsson, politikreporter på SVT, i Politikbyrån. "De känner sig inte minst kulturellt långt ifrån Moderaterna."

Ett skäl så gott som något för Jimmie Åkesson att hålla armlängds avstånd.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy