Annons

Annons

Vaccinationsdags

Nu ska en halv miljon skåningar vaccineras – detta bör du veta om fas 4

Nu inleds vaccinationens fjärde fas i Skåne. Sedan måndagen den 17 maj kan du som är mellan 50 och 59 år boka tid för en första spruta mot covid. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Vad är fas 4?

Vaccinationerna av den största och återstående befolkningsgruppen: 470 000 skåningar mellan 18 och 59 år.

Hur får jag veta när jag kan boka?

Alla kommer att få ett vykort från Region Skåne, för att säkerställa att de verkligen nås av informationen.

Men regionen understryker också: ”... man behöver inte invänta detta för att boka sin vaccinationstid. När det är ens tur att boka tid kommer att framgå tydligt på 1177.se.”

När kan jag börja boka?

De som är mellan 50 och 59 är först ut. De kan sedan måndagen 17 maj börja boka på sex orter där privata aktörer vaccinerar:

Malmö (Kry, Stortorget), Lund (Vaccina, Scheelevägen), Arlöv (Macc People, Företagsvägen), Ängelholm (Macc People, Stjernsvärds allé), Klippan (Doktor.se, Storgatan) samt Kristianstad (Svea Vaccin, Västra Storgatan).

Annons

Kan jag boka tider där vi har sommarställe?

Det är fritt vårdsökande i Sverige, men av patientsäkerhetsskäl och för att säkra vaccin är en stark uppmaning från Region Skåne att ta båda doserna på samma ställe.

Annons

En uppmaning från de privata vaccinatörerna är: kolla almanackan! Tid för dos två blir sex veckor efter den första. Boka första tiden så att den andra inte krockar med resor eller annat.

När blir det fler vaccinationsställen?

Det kommer att öppna vaccinställen successivt fram till första veckan i juni, minst ett i varje skånsk kommun och flera stycken i de större städerna. Sammanlagt kommer de som ingår i fas 4 att kunna vaccinera sig på ett sextiotal ställen.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Hur bokar jag, och när kan jag börja kolla efter tider?

På 1177.se finns en informationssida om fas 4 och en översikt av vilka privata aktörer som har avtal med Region Skåne. Därifrån kan man gå vidare till vaccinatörernas bokningssystem.

Man kan också boka direkt direkt genom de privata aktörernas sajter. Varken där eller på 1177.se krävs bank-id för att kunna göra en tidbokning.

Annons

Finns det risk att bokningssystemen kraschar?

”Just med tanke på att invånaren kan använda olika vägar för att boka sig har vi spridit risken och därmed minskat belastningen på ett ställe” är svaret från regionen.

Blir det ytterligare åldersindelning efter gruppen 50-59 år?

Ja, nästa åldersgrupp blir 40-49 år, och sedan fortsätter det nedåt i åldersgrupperna. Det finns ingen prognos om när de olika grupperna kan börja boka. Det hänger på vaccinationsviljan i varje grupp och tillgången på vaccin, enligt Region Skåne.

Den första åldersgruppen, 50-59 år, omfattar cirka 150 000 skåningar.

I augusti är det tänkt att alla vuxna skåningar ska ha fått möjlighet att vaccinera sig.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Hur många skåningar återstår att vaccinera?

Det finns egentligen många fler än 470 000 personer i Skåne som är mellan 18 och 59 år. Men i fas 4 har man räknat av vårdpersonal som vaccinerades i fas 1 och 2 samt medicinska riskgrupper i fas 2 och 3.

Annons

Samtidigt pågår fortfarande vaccinering av personer i fas 3 (60-64 år) och även vissa i fas 2. Totalt återstår ungefär 600 000 personer i Skåne.

Varför så långt mellan första och andra sprutan?

Den första sprutan har visat sig ha god skyddseffekt redan efter två tre veckor. Och man har inte sett att den avtar på åtminstone tolv till femton veckor. Därför har Folkhälsomyndigheten bedömt det som viktigt att så många som möjligt får en första dos så snart det går. Den andra sprutan kan vänta ett par månader.

Bild: Claudio Bresciani / TT

Annons

Vilket vaccin ska ges?

Pfizer till största delen. Av det vaccin som levereras till Sverige de närmaste veckorna kommer 85 procent från denna tillverkare. De resterande 15 procenten kommer från Moderna, men ska i första hand ges till dem som fått en första dos av detta.

Annons

Från Astra Zeneca kommer inga nya leveranser, men det finns gott om vaccin till alla som ska ha dos 2 av det vaccinet - och även till eventuella eftersläntrare som är över 65 år, meddelar Region Skåne.

”Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har ingen avsikt att sluta med Astra”, svarar regionen på frågan om vaccinsorter.

Kan man blanda sorterna?

Det trodde man inte först, men nu har Folkhälsomyndigheten bestämt att detta kan göras i vissa fall där den första dosen var Astra Zeneca. Fortfarande gäller dock att det bästa och beprövade är att ge två doser av samma vaccin.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Kommer man att kunna få EU:s "gröna bevis" efter bara en spruta?

Ja, du måste inte ens vara vaccinerad för att få det EU-gemensamma digitala ”gröna intyget”, som är tänkt att lanseras i mitten av juni.

Annons

Detta intyg kommer nämligen inte bara att innehålla uppgifter om vaccindoser utan också om genomgången covidinfektion och negativa testresultat.

Vilka länder kommer att godta EU-intyget?

EU:s digitala ”green card” ska enligt tidigare uppgifter gälla i hela unionen samt de länder utanför EU som är med i Schengensamarbetet (Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz).

Men vad uppgifterna i intyget sedan räcker till kan vara olika. Varje land bestämmer sina egna inreseregler. Där det ena landet kräver full vaccination kanske det andra nöjer sig med ett färskt negativt covidtest – allt också beroende på smittläget i den inresandes hemland.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy