AnnonsCaroli

Caroli bygger en levande handelsplats där grannar möts

Föreställ dig en varm vårdag i maj. Solen skiner på folkvimlet vid Caroli. Kryddiga dofter av mat från jordens alla hörn blandas med sorl och skratt. Kvarteret runt kyrkan och köpcentret är en naturlig samlingsplats i Malmös östra innerstad. En plats där gammalt möter nytt, där människor som bor och jobbar i närheten strålar samman för att umgås eller shoppa i kvarterets hjärta. En plats där grannar möts helt enkelt. Visionen för området är tydlig i Carolis nya långsiktiga detaljplan och renoveringsarbetet är redan i full gång.

– Vi vill väcka liv i kvarteret, säger Rufus Björk, fastighetsförvaltare på Klövern som äger både köpcentret och kyrkan. Ambitionen är att skapa en öppen plats där gränsen mellan inne och ute suddas ut. Med det gynnsamma geografiska läget, den vackra kyrkan som folkkär symbol, gågator i söder och ett väl etablerat köpcenter blir Caroli en oas mitt i stan där handel och möten går hand i hand.

Som en del i förändringsarbetet renoveras kyrkans klimatskal för att kunna rymma verksamheter eller aktiviteter längre fram.

– Det är en stor investering och ett stort ansvar som Klövern har tagit på sig för att vårda byggnaden och göra den mer tillgänglig för Malmöborna. Även detaljer som till exempel spiror kommer att restaureras enligt samma metod som man använde sig av på 1800-talet då kyrkan byggdes. Hela renoveringen är ett gediget arbete som sker i samråd med Länsstyrelsen, förklarar Rufus Björk.

Köpcentrets food court ska också få sig en uppfräschning med plats för befintliga såväl som nya aktörer och ett kraftigt utökat utbud för bästa möjliga matupplevelse. Miljön har projekterats och utvecklats av Horisont Arkitekter med huvudkontor i Malmö. Renoveringen kommer att påbörjas under året och inleds med nya moderna kundtoaletter.

Läs mer om Carolis förvandling här

Här färdigställer Jeanette Gostomski, scenograf och arkitekt, installationen som hon har utformat i samarbete med Eminent Reklambyrå.

– Vi har tagit vårt avstamp från Carolis befintliga struktur och förstärker denna miljö där handelsgator med serveringsöar kommer att varvas med dagsljusfyllda torg. Vi öppnar även upp stora delar och för in mer färg, grönska och naturliga material. En koppling mot grönytan invid Rundelsgatan kommer även att ge kunderna möjligheten till en härlig lunchplats i solen och samtidigt öppna upp för mer dagsljus och utblickar respektive inblickar än tidigare, säger Pierre Kull, uppdragsansvarig arkitekt på Horisont Arkitekter.

Syftet är att öppna upp lokalen och förstärka känslan av handelsgator och torg under tak med ett flertal gemensamma sittytor av olika karaktär.

– Tempo har varit en viktig del av grundidén – grab-and-go, lunch eller långsittning med kaffe och kompisar. Vi kommer därför skapa olika ytor och sittgrupper för längre eller kortare besök där alla har möjligheten att hitta sin favoritplats. De torg som berörs av ombyggnationen kommer att skifta i karaktär mellan mysig och lummig innergård till öppen piazza-känsla, säger Pierre Kull.

I samband med förändringsarbetet lanseras nya varumärkeskonceptet ”Där grannar möts”, som bygger på öppenhet och känslan av att höra hemma i en stadsdel. Ambitionen är att tydliggöra de värden som finns i kvarteret och hållbarhet i alla aspekter av livet. Färgpaletten som kommer att prägla Carolis kommunikation är lokalt förankrad och består av färger som är förknippade med Malmö, till exempel himmelsblå och kyrkröd. Carolis nya look and feel kommer att introduceras för allmänheten v.20, då en installation som speglar budskapet och värdeorden i Carolis nya vision visas upp på den södra sidan.

Läs mer om Carolis förvandling här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy