Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Vaccinationernas fas 4 började med kaos – sedan tog tiderna snabbt slut

Det stora intresset för att vaccinera sig gjorde att bokningssajten blev överbelastad på måndagsförmiddagen. Efter några timmar fungerade sajten igen, men tusentals bokningsbara tider tog snabbt slut. Det blir fler i nästa vecka, lovar Region Skåne.

Text: 

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

På måndagsmorgonen släpptes bokningen av vaccintider fri för åldersgruppen 50–59 år, alltså den första gruppen i fas 4. I Skåne handlar det om cirka 150 000 personer.

Bokningen görs via sajten 1177.se, där det finns länkar till de privata vårdgivare som utför vaccinationerna. Ganska snart efter öppningen klockan nio på måndagsmorgonen var sajten överbelastad och allt hade kört fast.

Annons

Region Skåne sa i ett mejl till tidningen att det var högt tryck på bokningstjänsterna, att tekniska problem hade uppstått och att regionen arbetade på att lösa problemet.

Detta kunde man räkna med, säger Jasmine Alm, verksamhetschef på Kry Skåne som på onsdag börjar vaccinera i sin lokal vid Stortorget i Malmö.

– Det är som när man släpper konsertbiljetter, alla hänger på låset och så kraschar det.

Annons

– Under den första timmen var det 1,5 miljoner anrop och systemet gick ner. Vi har skaffat den största möjliga serverkapaciteten vi har kunnat men det räcker inte när så många går in och dessutom laddar om sidorna hela tiden för att komma åt tiderna, säger Kenneth Kronohage, delägare i Macc Scandinavia, ett av de företag som sköter vaccinationen i Skåne.

Vid lunchtid på måndagen gick det åter att komma fram och boka, men det blev en kortvarig glädje.

På åtta minuter tog alla våra vaccintider på onsdag och torsdag slut, säger Jonas Beltrame Linné, presschef på Kry.

– En liten stund senare var också fredagen fullbokad. Nu är allt till och med söndag bokat, totalt ungefär tretusen tider.

Hur blir det med tider i nästa vecka?

– Det vet vi inte ännu eftersom vi inte vet hur mycket vaccin vi kommer att få, säger Jonas Beltrame Linné,

Samma nedslående besked kommer nu från de övriga vaccinatörerna.

”Det är just nu fullbokat. Vi släpper på nya tider löpande”, meddelar Vaccina som vaccinerar i Lund.

”Alla våra bokningsbara tider är slut. Så fort vi får mer vaccin kommer vi att släppa nya tider”, kungör Macc Scandinavia som vaccinerar i Arlöv och Ängelholm.

Annons

Alla kommer att få tid för vaccination, kungjorde Region Skåne på måndagen i ett pressmeddelande:

– Fler tider är på gång och det kommer att finnas doser till alla som vill vaccinera sig mot covid-19. Redan i nästa vecka öppnar ytterligare sex nya vaccinationsställen.

Om man upplever att det är svårt att boka vaccintid på webbokningen ska man inte ringa sin vårdcentral eller 1177 på telefon utan det bästa är att avvakta och testa igen senare, förmanar regionen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan