Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Öka samarbetet för ökad trygghet. Bevisligen går det att nå framgång.”

Gränsöverskridande brott kräver gränsöverskridande poliser. Samtidigt krävs vaksamhet, det får inte gå ut över människors fri- och rättigheter, skriver tre centerpartister med idéer för ökad trygghet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Droger, dopingpreparat och vapen. Polisen kan stora beslag när den samarbetar över gränserna, menar tre representanter för Centern.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Den senaste tiden har polismyndigheter runt om i Europa lyckats stoppa brott tack vare att man knäckt krypterade kommunikationsvägar så som encrochat och Sky och lyckats göra tillslag mot en av de största pedofilplattformarna på darknet. Framgångarna är till stor del tack vare samarbete mellan polismyndigheter i olika länder och Europol. Det är naturligt att fokusera på hur vi kan fördjupa ett samarbete som gynnar oss alla.

För det finns en lång rad allvarliga trygghetsutmaningar som EU behöver möta. Terrorism hotar våra fria och demokratiska samhällssystem. Organiserad brottslighet och gängkriminalitet underminerar människors trygghet. Men också vardagsbrott har i allt högre grad blivit gränsöverskridande. En mycket stor andel av de inbrott och stölder som genomförs i Sverige begås av internationella stöldligor.

Annons

Annons

För att värna människors fri- och rättigheter krävs ett välfungerande polissamarbete. Man har kommit en bra bit på vägen, men det går att göra så mycket mer. Satsar man så kommer det ge utdelning. I det arbetet måste regeringen kliva fram och visa att Sverige är berett att bidra. Centerpartiet föreslår att man fokuserar på att:

• ytterligare fördjupa polissamarbetet inom EU, bland annat inom ramen för Europol, för att möta den gränsöverskridande brottsligheten, både för att försvara Europas demokratier och skydda enskilda människors egendom.

• utveckla Joint Investigation Teams som koordinerar utredningar av gränsöverskridande brottslighet och bland annat kan användas mer som ett sätt att stoppa stöldligorna.

• förtydliga ansvaret för att EU:s medlemsländer delar underrättelseuppgifter om exempelvis farliga personer och vapensmuggling mellan sig. Syftet är att förhindra, utreda och beivra gränsöverskridande brottslighet och terror.

• EU ska prioritera att förhindra smuggling av vapen, narkotika och människor. I detta arbete krävs ett ökat samarbete kring att säkra EU:s yttre gränser. Detta arbete kan inte enbart fokusera på migration. I högre grad måste det också bekämpa smuggling av exempelvis vapen. Generellt bör EU fokusera sitt arbete på att minska smugglingen av vapen, snarare än att försvåra för ansvarsfulla jägare och sportskyttar.

• få till ett hårt och samordnat arbete mot penningtvätt för att kunna strypa finansiering till de organisationer som bedriver grov organiserad brottslighet och terror. Detta kräver i sin tur ökad transparens när det gäller transaktioner och att fler brott, inte minst cyberbrott riktade mot banker, anmäls och utreds.

Annons

Annons

• bekämpa människohandel. Varje år blir tusentals flickor och kvinnor offer för människohandel. Inte sällan luras migranter att resa till EU med falska löften om väntande jobb och möjlighet till utbildning, för att istället tvingas in i prostitution eller utsättas för sexuellt våld och övergrepp. EU behöver få fler verktyg för att effektivt stoppa människohandel och minska risken för att människor utnyttjas.

I vår strävan att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten måste vi samtidigt vara vaksamma, så att brottsbekämpningen i sig inte går ut över människors fri- och rättigheter. Grundinställningen är att brottslingarna och misstänkta ska övervakas – inte medborgarna. Den personliga integriteten måste alltid värnas, vilket kan säkerställas med ett starkare internationellt informationsutbyte mellan brottsbekämpande myndigheter. I en tid då brottsligheten internationaliseras finns bara en väg framåt för EU och det är mer samarbete för ökad trygghet.

Gränsöverskridande brott kräver gränsöverskridande polissamarbete. Bevisligen går det att nå framgång och därför är det också alla medlemsstaters plikt att fördjupa och förbättra samarbetet för att stärka tryggheten inom Europa.

Abir Al-Sahlani

Abir Al-Sahlani (C) är Europaparlamentariker.

Johan Hedin

Johan Hedin (C) är rättspolitisk talesperson.

Annika Qarlsson

Annika Qarlsson är förste vice ordförande i EU-nämnden.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy