Annons

Annons

”Sluta prata om växtbaserad mat som ett undantag.”

Opinion

Det är hög tid att hela samhället inser att människor måste förändra sina matvanor radikalt, skriver fyra företrädare för Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

Charkuterier innehåller ofta mycket salt och mättat fett, något som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, skriver Barbro Stigsdotter, Mikael Wibom, Sofia Kamlund och Thomas Rödin, Miljöpartiet.

Bild: Claudio Bresciani / TT

Annons

Att äta mindre, men bättre, kött är ett enkelt sätt att hålla sig friskare, må bättre och på samma gång göra en insats för klimatet och miljön.

Kostexperter runt om i världen står eniga tillsammans med viktiga internationella hälsoorganisationer, som WHO och WCRF (World Cancer Research Fund) – att äta mycket rött kött och charkuterier, livsmedel baserade på kött som på ett eller annat sätt behandlats, ökar risken för sjukdom, särskilt för tjock- och ändtarmscancer. Charkuterier innehåller dessutom ofta mycket salt och mättat fett, något som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Bland forskare är enigheten stor även om att de flesta människor behöver äta mer fullkorn, grönsaker, frukt, nötter och frön – och mindre socker och salt. De studier som inom området har tagit hänsyn till andra faktorer som kan öka risken för cancer, som rökning, alkohol, övervikt och låg grönsakskonsumtion. Trots det syns ett tydligt samband mellan rött kött, charkuterier och cancer i tjock- och ändtarmen.

Livsmedelsverkets råd är att människor bör äta högst 500 gram rött kött och charkuterier i veckan, men enligt Socialstyrelsen lever bara en tiondel av Sveriges befolkning så. Inte heller skolmaten följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Ofta serveras kött varje dag och många elever äter en hel dagsranson till lunch. Till det kommer att de allra flesta elever enligt Livsmedelsverket äter för lite frukt och grönt.

Det är dags för beslutsfattare på alla nivåer att sluta prata om växtbaserad mat som ett undantag och börja se det som ett fantastiskt sätt att höja kvaliteten på maten och som en viktig insats för folkhälsan.

Arbetsbelastningen på skolkökens personal minskar när det inte behövs så många specialkostalternativ, alltså när de kan laga samma mat till alla. Kommunerna bör därför i högre utsträckning än idag ställa krav på ökad andel växtbaserad kost i sina upphandlingar. Skolkockar och kostchefer kan behöva utbildning i hur de lagar god och enkel växtbaserad mat som eleverna gillar. Många skolor, förskolor och seniorboenden har genom en ökad andel växtbaserad mat kunnat ställa om till en betydligt högre andel ekologiskt kött och grönsaker. Förutom en god hälsoeffekt leder det till minskad klimatpåverkan utan att öka kostnaderna.

För att begränsa klimatförändringarna till 1,5 grader och nå Parisavtalet behöver matens klimatpåverkan minska med uppemot tre fjärdedelar, enligt Världsnaturfonden. Det är hög tid att hela samhället inser att människor måste förändra sina matvanor radikalt. Sanningen är att de allra flesta behöver ändra vad de stoppar i sig för att planeten ska bevaras – och maten ska räcka till alla.

Maten står enligt Naturskyddsföreningen för cirka en tredjedel av en privatpersons klimatpåverkan, kött och mejeriprodukter står för den största delen. Köttätandet påverkar förutom klimatet övergödning och den biologiska mångfalden. En studie gjord vid Glasgow University visar att köttproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Inte minst därför är det bra om alla minskar sina köttportioner eller byter ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ.

Dagens industriella djurhållning medför en mängd problem. Till exempel får grisar, kycklingar och hönor sällan vara ute i det fria. Minskar skolor och vårdboenden sin servering av kött kan de köpa produkter som innebär ett godare liv för djuren.

Så låt oss alla äta mindre, men bättre, kött, fler gröna proteiner och därmed både hålla oss friskare och göra en insats för en gemensam framtid.

Barbro Stigsdotter (MP), språkrör i Höganäs

Mikael Wibom (MP), läkare i Höganäs

Sofia Kamlund (MP), kommunfullmäktigeledamot i Helsingborg

Thomas Rödin (MP), kock i Helsingborg

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy