Annons

Annons

Annons

Annons

opinionKolumnen

Ingrid Runsten
”Visualisering av drömmar, är det vad H22 handlar om?”

Text: 

Detta är en kolumn.Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

FOTO: INGRID RUNSTEN

Bild: undefined

Annons

Jag går en promenad på Drottninghög i Helsingborg med en person som en gång har bott här. Vi ser de nya höga och täta husen men också all grönska på området. Själv har jag aldrig bott på Drottninghög men varit här många gånger och mest i jobbet – i jobben faktiskt – först som socialsekreterare och sedan som journalist. Det har gällt problem, men också positiva saker.

Vi går förbi en skylt: ”Välkommen till Drottninghögsbadet, följ vägen ner för backen.” Där finns fortfarande den numera stängda och rostiga bassängen. Den byggdes 2001 och lockade unga från olika stadsdelar.

Badet stängdes efter ett läckage för några år sedan och har fått stå och rosta. Nu ska det bort och precis på den här platsen ska Helsingborgs stad bedriva ett odlingsprojekt tillsammans med Ikea kallat The Garden som ska vara en del av stadsmässan H22.

Annons

Annons

Det är väl okej, men det kan inte ersätta en bassäng där det varit simundervisning i många år och där barn som av olika skäl inte kommit iväg till stranden har kunnat bada. Sådant har betydelse i ett område som man vill lyfta och efter massiv kritik ser det nu ut att bli en ny bassäng någonstans i de östra stadsdelarna. Men fortfarande finns frågor om H22. Blir mässan ett lyft för hela stan sådan den nu faktiskt är? Eller är visualisering av drömmar om den ideala staden vad H22 handlar om?

En av de drömmar som ska visualiseras under stadsmässan är den om en fast HH-förbindelse med två tunnlar, en för bilar och en för tåg. I början av maj beslutade kommunstyrelsen att satsa ytterligare en miljon på vad som kallas ”ökade insatser för fast HH-förbindelse”. MP reserverade sig.

Pengarna ska avdelningen för strategisk samhällsutveckling använda till att övertyga politiker, producera debattartiklar och liknande. Samt för att arbeta med att ”visualisera en fast HH-förbindelse under H22”. Det är långt ifrån de första pengarna kommunen lagt på en fast HH-förbindelse. Till slut måste denna användning av skattepengar summeras och resultatet utvärderas.

Annons

H22 hade kunnat bidra till att knyta ihop staden. I en artikel i Helsingborgs Dagblad om stadsdelen Planteringen, som precis som Drottninghög har högre arbetslöshet och lägre skolresultat än snittet i Helsingborg, säger Stig Westerdahl, som forskat på samverkansfrågor i socialt utsatta områden, att det är långsiktiga satsningar på arbetstillfällen och på skolor som gör skillnad.

Annons

Planteringen är inget av de utpekade H22-områdena. Men det är Drottninghög. Ett syfte med förtätningen där är att skapa bostäder med olika ägandeformer som ska leda till en mer blandad befolkning. Stig Westerdahl påpekar att liknande intentioner sällan finns för rikare områden.

Vilket för oss över till en annan stadsdel i centrum för H22. I Oceanhamnen dominerar bostadsrätterna stort och det kostar att bo vid kajkanten. Hur segregerat blir Oceanhamnen? Och varför bekymrar inte det kommunledningen?

Utvalda bitar av Helsingborg ska visas upp under H22, putsas och glänsa. Stadsmässan borde handla mer om hur man bryter segregation, det är nämligen en avgörande fråga för såväl Helsingborg som de flesta andra av dessa innovativa städer. Sedan kan vi visst glädja oss åt smarta träd som sms:ar när de behöver vattnas och allt det andra fina.

Annons

Annons

Till toppen av sidan