Annons

Annons

opinionAktuella frågor

Skåne
”Effektiv brottsbekämpning måste väga tyngre än den personliga integriteten.”

Den 20 år gamla lagstiftningen behöver ses över för att ge Tullverket befogenheter att hantera 2020-talets utmaningar, skriver Gulan Avci och Louise Eklund, Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I måndags greps två personer av tullen efter en biljakt i Hyllie. Tulltjänstemän bekräftar att de beslag som görs utgör toppen av ett isberg, skriver Gulan Avci och 

Louise Eklund, Liberalerna.

Bild: Patrick Persson

Annons

Narkotikan flödar in i Skåne. Tullen larmar om rekordbeslag och rapporterar samtidigt om att den saknar förutsättningar och resurser för att stoppa smugglingen. Beslagen av tramadoltabletter i södra Sverige ökade med 850 procent 2019. Under det som företrädare för Tullen trodde var ett rekordår 2017, som skulle sticka ut även i framtiden, beslagtogs bland annat 97 kilo kokain, och två ton cannabisharts. Men 2017 är inget rekordår som har stått sig – beslagen har legat på samma nivå sedan dess.

"Dubbla våra resurser och vi dubblar våra tillslag", sade representanter från Tullen när Liberalerna i Skåne samlade dem och gränspolisen till ett seminarium förra sommaren för att lyfta fram vilka förutsättningar den svenska tullen har. Tulltjänstemän som var på plats bekräftade att de beslag som görs utgör toppen av ett isberg. Tulltjänstemännen uppskattade att de endast tar runt 5 procent av den narkotika som söker sig till Skåne.

Annons

Regeringen meddelade nyligen att den ska se över den lagstiftning som styr Tullverket. Det är ett steg i rätt riktning. Syftet med den utredning som tillsatts är att skapa en mer sammanhållen lagstiftning och bättre förutsättningar för Tullverket att utföra sitt arbete med kontroller och brottsbekämpning. Det är en nödvändig åtgärd och något som Liberalerna länge drivit.

Annons

Den 20 år gamla lagstiftningen behöver ses över för att ge Tullverket befogenheter att hantera 2020-talets utmaningar. Till exempel är vapenlagstiftningen inte harmoniserad med smuggellagen. Det innebär att straffet är lägre om en person ertappas med vapen vid en gränskontroll jämfört med på en gata i stan. Blir en person med vapen stoppad vid en gräns av en tullare betraktas inte brottet som grovt, något som påverkar Tullens möjligheter att använda telefonavlyssning och tvångsmedel.

Förutom en ny lagstiftning måste resurserna för att bekämpa smuggling öka.Vi hoppas att den av regeringen tillsatta utredningen:

• Möjliggör underrättelsemässiga analyser. Tullverkets ANPR-kameror (Automatic Number Plate Recognition) vid Öresundsbron och färjeläget i Helsingborg är viktiga för att identifiera misstänkta fordon på väg mot Sverige. Men idag får Tullen inte lagra uppgifterna. Samhällsnyttan av effektiv brottsbekämpning vid landets gränser måste väga tyngre än den personliga integriteten.

Annons

• Gör det lättare för Tullverket att väcka åtal. Om tulltjänstemän tar en misstänkt smugglare vid till exempel Malmö Central och den misstänkte påstår att narkotikan inte är smugglad utan köpt i Malmö, får Tullen idag ingripa men inte väcka åtal.Vi anser att Tullen bör få förundersökningsrätt och rätt att biträda allmän åklagare med utredning också i narkotikabrottsärenden. Det skulle innebära en avsevärd förbättring och effektivisering när det gäller möjligheten att väcka åtal.

Annons

• Skärper straffen. Sverige ligger långt efter många andra länder i EU i fråga om straff för grov brottslighet. Påföljderna för vapen- och narkotikabrott måste skärpas för att skicka rätt signaler till kriminella nätverk.

• Satsar på tidiga och tydliga förebyggande insatser. Tullen kan försvåra införseln av narkotika, men grundproblemet är efterfrågan. Idag lockas många unga människor in i brottslighet. Tramadoltabletter och cannabis är de vanligaste inkörsportarna. Samhället måste sätta in en rad åtgärder för att förhindra att unga pojkar och flickor blir kanonmat till den grova brottsligheten. Satsningar på SiS, Statens institutionsstyrelse, är ett exempel som Liberalerna drivit och som nu blir verklighet. Eftersom brottsligheten och droganvändningen kryper neråt i åldrarna måste politier också satsa på att nå skolelever i tidig ålder, och på att både skolpersonal och föräldrar utbildas.

Annons

Tullverket har en central roll när det gäller att strypa tillgången till vapen och droger i Skåne, men det behövs långtgående förändringar för att ge Tullen de resurser och redskap som krävs i kampen mot smugglingen och den grova brottsligheten. Varje beslag, stort som litet, räddar liv och sparar pengar.

Gulan Avci (L), skattepolitisk talesperson.

Louise Eklund (L), regionråd i Skåne.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy