AnnonsLawly

Ensamma barn får hjälp – genom testamenten

Att ge en gåva till förmån för en välgörenhetsorganisation via sitt testamente blir allt vanligare. Nu är det enklare än någonsin att göra detta.

– Vi vill tillsammans med Lawly uppnå kunskapen om hur viktigt det är att skriva ett testamente, så att man verkligen får ge pengar dit man vill, säger Anna Ernestam, generalsekreterare på SOS Barnbyar.

Läs mer om hur du kan skänka pengar till SOS Barnbyar via ditt testamente

I dag växer ett av tio barn upp utan sin familj och under förhållanden där det stöd som ett barn behöver inte finns. SOS Barnbyar verkar för att inget barn ska stå ensamt, samt att skapa förutsättningar för att trygga tillvaron och framtiden för nästa generation.

–  Vi finns där ingen annan finns, för barn och familjer som behöver stärkas. Vi tryggar barn som lever i utsatthet, ser till att de får sina rättigheter och en utbildning. Vi gör även hälsoinsatser och upprättar barnsäkra platser vid katastrofer, säger Anna Ernestam, generalsekreterare på SOS Barnbyar, och fortsätter:

– På en skala från ett till fem så vet vi att på en insats får vi tillbaka fem. Får barn en trygg uppväxt, i nära relationer och kan bli sitt bästa jag så är det en fantastisk möjlighet.

Ett stöd i tid

SOS Barnbyar finns i 137 länder och över hela världen får barn och unga vuxna möjligheten till en bättre framtid genom deras arbete. Utvecklingen i dessa länder handlar om att verka förebyggande – innan barnen blivit av med sina föräldrar.

– Finns det ingen mamma eller pappa så försöker vi se till att det finns en farmor eller faster där. Vi stöttar med kompetens, resurser och pengar och vill i framtiden jobba nära regeringar och samhället i länderna i fråga, så att man själva ska kunna bygga upp sina samhällsstrukturer, säger Anna Ernestam.

Många kanske har svårt att välja vilken välgörenhetsorganisation man ska stötta. Varför just SOS Barnbyar?

– Vi finns i så många länder. Vi är egentligen den enda organisationen som har omsorg i den utsträckningen där man jobbar med barnen. Vi har en unik kompetens i vad barn behöver för att växa upp och bli till sitt starkaste jag, säger hon och fortsätter:

– Sedan får man inte glömma unga vuxna, vi vill skapa möjligheterna för dessa att på ett tryggt sätt kunna gå ut och forma sin egen framtid. Vi har våra ungdomsprogram där vi säkerställer att dem kan ta det steget.

Enkelt att testamentera

Verksamheten, som grundades 1949, kan bedrivas till största del tack vare gåvor från privatpersoner. Där kommer företaget Lawly in i bilden och fyller en viktig funktion. Via Lawly kan du skriva digitala testamenten och i detta testamente har du möjligheten att på ett enkelt men betydelsefullt sätt skänka en del av ditt arv till SOS Barnbyar, eller någon annan välgörenhetsorganisation.

– Många tror att testamentet handlar om döden och sorgligheter, det är kanske därför som många inte skriver ett. Men det handlar snarare om livet och glädjen över att kunna bidra till någonting där livet går vidare, säger Anna Ernestam och avslutar med en uppmaning:

– Skänk omtanke nu och gåvan sen. Det här kanske är den enda riktigt stora gåvan som man kan ge. Folk lever och har sin i sin vardag kanske inte möjligheten till en större gåva, så att i ett tidigt skede formulera för sig själv: “dit vill jag ge pengar”, är väldigt betydelsefullt.

Läs mer om hur du kan skänka pengar till SOS Barnbyar via ditt testamente

Fakta

Lawly

Lawly är en digital juristbyrå grundad 2018 som med teknikens hjälp gör familjejuridiken tryggare, enklare och mer prisvärd.

Tillsammans med ett antal insamlingsorganisationer har Lawly tagit fram en teknisk lösning som gör det möjligt att upprätta ett juridiskt korrekt och personligt anpassat testamente. Det gör att du nu kan upprätta ditt testamente inne på SOS Barnbyars hemsida. Läs mer här.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan