Annons

Annons

Annons

Poolbygge

Hemmaliv får fler att skaffa pool: “Definitivt en boom”

I pandemins svallvågor byggs pooler som aldrig förr. I Rydebäck är familjen Bågesjö-Stjernberg i full färd med att skaffa en egen vattenfylld oas.

– Jag tillhör de som inte ser varför man ska lämna Sverige under sommaren. Det ser jag ännu färre anledningar till nu, säger Jim Bågesjö.

Text

Hunden Frasse inspekterar poolbygget tillsammans med Jim Bågesjö och Sarah Stjernberg.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Lös jord yr omkring när hunden Frasse springer längs kanten till den rektangulära kratern mitt på gräsmattan. Ett par dagar innan vi kommer på besök invigde grävskoporna bygget. Planen är att poolen ska stå klar precis innan sommaren.

– Detta började verkligen som en dröm, men med tanke på hela situationen så har vi känt att ska man någon gång göra det här så är det nu. Vanligtvis reser vi ju en del och är inte alls lika mycket hemma, säger Sarah Stjernberg.

Jim Bågesjö har jobbat hemma i över ett år. Han beskriver hur han gått runt på hemmaplan, tittat, och tänkt. Kanske skulle den där gräsplätten kunna rymma en pool?

– Jag jobbar själv i byggbranschen, och det märks att hemmafixande generellt fått en väldigt stor boost. Kombinationen av möjligheterna att vara hemma mycket, att det finns plats på tomten och att vi har två barn i olika åldrar har samverkat.

Annons

Annons

Något annat än en nergrävd pool fanns inte på kartan. Att formen skulle vara rektangulär föll sig också naturligt, då familjen vill ha ett pooltak. Dels för att hjälpa till att värma upp vattnet, dels för att deras treåriga son ska kunna röra sig fritt i trädgården.

Priset för poolbygget landar på strax under en halv miljon kronor. Investeringen i pooltaket bidrar till att minska uppvärmningskostnaderna på sikt.

– Det var också viktigt att man skulle kunna gå ner i poolen, och att man kan sitta och bada. Läget i trädgården valdes utifrån att vi ska få så mycket sol som möjligt, säger Sarah Stjernberg.

Men det är inte heller bara en pool som ska anläggas. Utemiljön i trädgården görs om, marken stenläggs och nya sittplatser skapas.

– Vi tror att vi kommer att vistas ute betydligt mer, säger Jim Bågesjö.

– Det känns också härligt att kunna ha en yta där man kan vara tillsammans, i en miljö som verkligen främjar umgänge, fyller Sarah Stjernberg i.

Jim Bågesjö och Sarah Stjernberg är inte ensamma om att ha poolplaner, flera i deras bekantskapskrets går också i pooltankar. En trend som märks i poolföretagens försäljningssiffror.

Bild: Anders Malmberg

De första upplevelserna av byggandet har både varit väntade och bjudit på överraskningar.

– Det är inget för en hemmafixare, det finns en hel del att tänka på när det kommer till dränering och hur det ska se ut. Bara ritandet av poolen är svårt. Tar man inte hjälp av en helhetsentreprenör så är det mycket som ska klaffa, menar Sarah Stjernberg.

– Staketet kan jag ju snickra ihop själv, det gör ingenting om det blir lite snett. Men skulle något gå fel med grunden, ja då är det ju lite svårare att fixa, säger Jim Bågesjö.

Annons

Paret tror att den uppgraderade utemiljön kan förändra hur de semestrar även på sikt.

Annons

– Vi kommer att vara hemma på ett annat sätt, och jag tror också att vi kommer att bli en destination för nära och kära, säger Sarah Stjernberg.

– På gott och ont, kontrar Jim Bågesjö.

Jim Bågesjö och Sarah Stjernberg är inte de enda i bekantskapskretsen med poolplaner.

– Det är definitivt en boom. Det känns nästan som att alla som kan och vill tar tag i det nu, säger Jim Bågesjö.

Själva poolen är begränsad till den vita grunden. Runtom planeras sittytor.

Bild: Anders Malmberg

Det är en bild som poolföretag bekräftar. På Svenska Neptun, som anlägger Sarah Stjernbergs och Jim Bågesjös pool, har försäljningen ökat med 130 procent från förra året.

– Det började egentligen redan förra våren. Vi hade till exempel en familj som kom in och ville köpa pool efter att deras Thailandsresa blivit inställd. De var beredda att lägga runt 60 000, vilket var vad deras resa skulle ha kostat, säger Per Adolfsson, vd på Svenska Neptun.

Priserna för en pool varierar, hos Svenska Neptun startar priserna för en nergrävd variant på runt 200 000 kronor. Vill man ha ett billigare alternativ finns spabad från 39 900 och uppåt.

Målet är att familjen Bågesjö-Stjernbergs pool ska stå klar innan sommaren.

Även hos en annan aktör, Folkpool, ser försäljningssiffrorna bra ut. Kön för att börja gräva sträcker sig in i sensommaren. Magnus Holgersson, poolexpert på Folkpool, pekar på ett par trender.

Annons

– Helgaveltrappan är populär. Den gör det lättare att kliva i och ur poolen men blir även en skön sittplats att koppla av i. Många vill också ha komfortprodukter som gör det enklare att sköta om poolen, som en poolrobot som städar poolen automatiskt samt saltklorinator som desinficerar vattnet med hjälp av salt.

Annons

För den med ett klimatvänligt tänk finns möjligheter, menar Magnus Holgersson.

– Det är ofta tyvärr så att de miljövänliga alternativen kan vara lite dyrare. Det behöver dock inte vara så stor skillnad. En poolvärmepump värmer exempelvis poolen till mycket låg energikostnad. Den har verkningsgrad på upp till 6 gånger. Det vill säga för varje kilowattimma som den drar så ger den drygt 6 kilowattimmar värme.

Fakta

Tänk på det här när du bygger pool

Här är tips och råd från Boverket för den som går i pooltankar:

• Oftast krävs inget bygglov för att bygga en pool, men i vissa fall kan det behövas. Det kan exempelvis gälla ett högt pooltak, eller om man bygger en altan i anslutning till bassängen. Marklov kan även krävas om man schaktar jord så att höjdläget förändras "avsevärt", som Boverket uttrycker det.

• Det är dock viktigt att kontakta byggnadsnämnden i den kommun där du bor, för att få reda på exakt vad som gäller. Bygger man utan bygglov eller marklov om det krävs kan man bötfällas, eller poolen rivas.

• För att förhindra drunkningsolyckor kräver Boverket att man har någon typ av skyddsanordning om vattendjupet i poolen överstiger 20 cm.

Boverkets förslag på skydd lyder: "Ett minst 0,9 m högt staket, utfört så att barn inte kan krypa under eller klättra över. Om det finns grind bör den förses med lås."

"En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika."

De vanligaste tvisterna om poolbyggen som kommer till Allmänna reklamationsnämnden handlar om att poolen installerats fel, att den skadats i samband med installationen eller att linern släpper efter ett tag.

Källa: Boverket, Allmänna reklamationsnämnden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan