Annons

Annons

Familj

Minnesord om Johannes Vang

Professor Johannes Vang, Vittsjö, har avlidit vid en ålder av 90 år. Närmast anhöriga är hustrun Ingrid och barnen Gitte, Peter och Fredrik, samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Bild: undefined

Annons

Johannes föddes i ett prästhem i Danmark 1931, och avlade sin läkarexamen i Köpenhamn 1958. Han har sedan detta år på olika sätt varit knuten till Lund och Sverige, men har också haft en omfattande internationell karriär. 1963-65 erbjöds han forsknings- och klinisk utbildning i USA vid universiteten i Buffalo, NY och Pittsburgh, PA.1966 disputerade Johannes vid Lunds Universitet, där han blev docent 1968 och biträdande överläkare vid kirurgkliniken, lasarettet i Lund. 1976 tillträdde Johannes tjänsten som klinikchef vid kirurgkliniken i Eksjö med målet att rekonstruera sjukhusvården i Jönköpings läns landstings östra sjukvårdsdistrikt. 1982-84 rekryterades Johannes till den Medicinska Fakulteten vid Universitetet i Kuwait som professor för att utveckla den kirurgiska onkologin. 1984 anställdes professor Vang av WHO där han fram till 1991 verkade som Regional Advisor för programmen ”Utvärdering av medicinsk teknologi” och ”Sjukhus och andra vårdinrättningar”. Fortsatte sedan som konsult vid Department of Health Services, WHO, Köpenhamn fram till 1997, kombinerat med uppdraget som adjungerad professor och verksamhetschef för Folkhälsovetenskapligt Centrum vid Universitetet i Linköping, där han 1994 utnämndes till professor i Public Health. Uppdraget innebar bl a att i samarbete mellan dessa institutioner och WHO Collaborating Center i Wien etablera ett projekt betitlat ”Hälsofrämjande Sjukhus” med mål att re-orientera sjukvården mot positiv hälsa och att inkorporera ett hälsotänkande i sjukvårdens dagliga arbete. 1989-1991 var Johannes ansvarig för Landstingsförbundets utredning om hälso- och sjukvårdens framtida struktur, organisation och innehåll, vilket resulterade i boken ”VÄGVAL”. Även efter pensioneringen hade han olika utredningsuppdrag från universitet och högskolor fram till 2007. 1991 fick Johannes Lunds Universitets silvermedalj ”för framstående insatser inom medicinsk forskarutbildning”.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy