Annons

Annons

Annons

opinionAktuella frågor

Opinion
”Stater och myndigheter kan inte förlita sig på Googles goda vilja.”

Sverige bör driva frågan om ett öppet webbindex internationellt. Det skriver Dirk Lewandowski, Jutta Haider och Olof Sundin, som forskar kring sökmotorer.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att söka på webben betyder för de allra flesta idag att googla, skriver artikelförfattarna, skriver artikelförfattarna.

Bild: Jeff Chiu

Annons

Varje dag söker människor efter information på webben. Ofta gäller det vardagliga ting, men det handlar också om synnerligen viktiga frågor som vaccin, läkemedel och politik. De allra flesta tänker inte på sökmotorn när den levererar sitt svar på en fråga. De flesta väljer att klicka på någon av länkarna som kommer först. Men bakom allt finns artificiell intelligens (AI), algoritmer och index, unika för en sökmotor, som avgör vad människor hittar.

Google dominerar sökmotormarknaden med en marknadsandel på 93 procent i Europa och 88 procent i USA, enligt webbanalysföretaget Statcounter. En sökmotor som har en så stor andel av marknaden kan inte bara avgöra vilka produkter eller tjänster som visas utan också vilka åsikter och till och med ”fakta” som saluförs. Googles ranking av webbsidor snedvrider konkurrensen och rankingen kan bidra till diskriminering, rasism eller sexism. Bästa sättet att komma bort från det är att skapa konkurrens.

Annons

Annons

EU bör finansiera ett öppet webbindex som en del av Europas strategi för AI. Ett webbindex är en ständigt uppdaterad databas över insamlade webbsidor som sökmotorer behöver för att fungera. Det är ryggraden i alla sökmotorer.

En slags partiskhet är ofrånkomlig för en sökmotor. Google är förstås medveten om detta och arbetar efter två principer. Dels vill företaget leverera resultat som gör människor nöjda, dels vill det att sökningen efter information ska vara så osynlig som möjligt för användarna. När det lyckas tänker inte användarna på om svarsresultaten skulle kunna vara annorlunda. Att söka på webben betyder för de allra flesta idag att googla.

Stater och myndigheter kan inte förlita sig på Googles goda vilja att motverka negativa effekter av sin monopolställning. Utbildning i hur sökmotorer fungerar är viktig, men det löser inte det grundläggande problemet. De senaste 15 åren har visat att inget företag i västvärlden kunnat etablera sig som konkurrent till Google. Microsoft investerade miljarder för att upprätta sökmotorn Bing. Trots det har Bing en marknadsandel på bara 3 procent i Europa och 6 i USA. Därför behövs internationella åtgärder som gör att olika sökmotorer verkligen kan konkurrera med varandra.

Frågan är inte hur man skapar en ny sökmotor, utan hur utvecklingen av många sökmotorer kan främjas. Bästa sättet att uppnå det är att låta bygga en offentlig databas över webbinnehållet, ett öppet webbindex. Det är de ofantliga kostnaderna för att bygga och underhålla en sådan databas som gör det så svårt för konkurrerande sökmotorer till Google att etablera sig. En rapport från i fjol från brittiska konkurrensverket Competition & Markets Authority visar hur stort problemet är: Googles index består av mellan 500 och 600 miljarder dokument medan Bings index har mellan 100 och 200 miljarder.

Annons

Annons

Den huvudsakliga idén med ett öppet webbindex är att separera det från de tjänster det bygger på.Medan indexet skulle vara öppet, tillgängligt för alla som vill utveckla sökmotorer,och finansierat med offentliga medel kan de sökmotorer som använder det drivas av privata företag. Ett öppet webbindex måste också vara oberoende av statliga aktörer, som kan bli frestade att påverka hur indexet byggs och vad som ingår eller inte ingår. En stiftelse skulle kunna stå för driften.

Sverige bör driva frågan om ett öppet webbindex internationellt och på så sätt möjliggöra en omfördelning av makten över information. Det är kanske mindre glamouröst än tal om AI, algoritmer, filterbubblor och falska nyheter, men minst lika avgörande för det demokratiska samhället, om inte viktigare.

SRKRIBENTERNA

Dirk Lewandowski är professor vid University of Applied Sciences i Hamburg och gästforskare i forskningstemat In Search of Search på Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet. Initiativtagare till ett öppet webbindex.

Jutta Haider är professor vid Institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap på högskolan i Borås.

Olof Sundin är professor vid Lunds universitet och koordinator för forskningstemat In Search of Search, Pufendorfinstitutet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Diskussion: Ett öppet webbindex

Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet har tvärvetenskapligt utforskat sökning och sökmotorers roll i samhället. I morgon, onsdag den 26 maj kl 19, diskuteras frågan om ett öppet webbindex vid Nordic AI Popup live In search of search - making search engines visible. Diskussionen är öppen för alla, men föranmälan måste göras via https://www.ai.lu.se/2021-05-26

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan