AnnonsIca Malmborgs

Här är butikerna som tänker med hjärtat

Skåne är Sveriges skafferi med ett smakrikt utbud av naturliga och ekologiska råvaror av högsta kvalitet. Med sitt lyckade hållbarhetskoncept ’Vi tänker med hjärtat’ samt märkningen ’Lokalt från Skåne’ vill ICA Malmborgs uppmärksamma den skånska mångfalden och producenterna bakom maten vi dukar fram på bordet. Lokala varor har varit en hjärtefråga ända sedan den första Malmborgsbutiken öppnade 1954.

De skånska förutsättningarna för en mångsidig livsmedelsproduktion är på många sätt unika. Med sitt milda klimat, skiftande natur, bördiga jordar och fiskrika hav i tre väderstreck, står Skåne för mer än hälften av all mat som produceras i Sverige och hälften av den svenska livsmedelsindustrin är skånsk. Det finns alltså ett helt smörgåsbord av lokalproducerade livsmedel att upptäcka och njuta av.

- För oss är det självklart att gynna lokala producenter, både för miljöns skull och för att bidra till samhället runt våra butiker, säger Carl Persson, försäljningschef frukt och grönt på ICA Kvantum Malmborgs Limhamn. Vår ambition är att så mycket som möjligt av maten som säljs i Malmborgsbutikerna ska komma från gårdar i Skåne. Om en råvara finns lokalt köper vi in den även om den kostar mer.

Genom att främja lokala samarbeten kan Malmborgsbutikerna säkerställa kvalitén på matvarorna, menar Carl Persson.

- Jämfört med många andra länder har Sverige rena jordar och stränga djurskyddsregler, vilket gör att konsumenterna kan lita på att råvarorna är producerade på bästa tänkbara vis. Lokalproducerat betyder också att frukten och grönsakerna är färska och nyskördade. De har inte tillbringat flera dagar i en kylbil på väg till Sverige. En kortare resväg är dessutom bättre för miljön.

En viktig del av Carl Perssons arbete består av att besöka leverantörerna för att se och känna på råvarorna och träffa mathjältarna som ser till att det skånska skafferiet förblir välfyllt och håller liv i den stolta jordbrukstraditionen.

- Det är viktigt att ha en god relation till producenterna för att få en bättre förståelse för produktionsmetoderna och ta del av spännande nyheter. Så länge råvaran är lokal brukar vi ge den en chans i butiken för att se hur stort intresset är.

Varje vecka lyfter Malmborgsbutikerna fram minst en lokalproducerad produkt som säljs till ett lägre pris för att kunderna ska våga testa och få upp ögonen för nya favoriter.

Carl Persson, försäljningschef frukt och grönt på ICA Kvantum Malmborgs Limhamn.

- Vi vill inspirera till bättre och mer hälsosamma matvanor genom att sätta lite extra fokus på läckra frukter och grönsaker när de smakar som bäst. Snart är det säsong för sparris, jordgubbar, potatis och svenska tomater. Det är sommarens smaker för mig. Gänget som jobbar i frukt- och grönsaksavdelningen är otroligt matintresserade så om du inte vet hur du ska använda en råvara är det bara att fråga. Vi delar gärna med oss av vår kunskap, avslutar Carl Persson.

ICA Malmborgs vill göra det enkelt för kunderna att handla med gott miljösamvete. Hållbarhetskonceptet ’Vi tänker med hjärtat’ som Malmborgsgruppen har utvecklat och arbetat efter under en lång tid innebär att de ständigt strävar efter att butikerna ska vara socialt och miljömässigt hållbara vad gäller sortiment, leverantörer och arbetet i butikerna. Läs mer om ICA Malmborgs hållbarhetsarbete och märkning på: www.malmborgs.se.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan