Annons

Annons

”Det är obegripligt att Moderaterna i flera fall varit emot att kommunen avsätter mark till företag.”

Aktuella frågor

Malmö behöver småskaliga tjänsteföretag, men har också ett stort behov av industrijobb. Det skriver Joakim Sandell (S), ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nyligen beslutade Malmöbageriet Pågen att företaget ska växa genom en ny anläggning utanför Landskrona. Att företaget väljer att expandera i regionen är positivt, skriver Joakim Sandell och Katrin Stjernfeldt Jammeh.  Foto: Mårten Svemark

Annons

När moderaten Torbjörn Tegnhammar lägger fram sina idéer till hur arbetslösheten ska sjunka i Malmö nämner han ordet socialdemokraterna arton gånger (Aktuella frågor 11/5). Jobb nämns enbart en gång, likaså företag. Ordet idé förekommer inte alls.

Det kvittar om Tegnhammar, likt karaktären Dorothy i Trollkarlen från Oz, blundar och slår sina klackar mot varandra medan han upprepar ordet ”arbetslinje” i oändlighet så skapar det inte ett enda arbetstillfälle, mer än möjligtvis för någon enstaka skomakare.

Malmö är en del i en av Sveriges snabbast växande arbetsmarknadsregioner, och Malmö har blivit en allt tydligare motor i det. Vartannat nytt jobb som tillkommer i Skåne skapas i Malmö.

Att staden lockar fler huvudkontor och strategiska funktioner är en tillgång för hela regionen på samma sätt som det är bra att verksamheter som kräver större ytor etableras nära kommunen.

Socialdemokraterna verkar sedan länge för att de nya jobb som skapas i Malmö ska gör att fler Malmöbor får ett arbete. För att det ska bli verklighet krävs en statlig arbetsmarknadspolitik anpassad efter Malmöbornas behov. Kommunen kompletterar med omfattande insatser för att arbetslösa ska uppnå de kvalifikationer som arbetsmarknaden behöver.

Därför fokuserar Socialdemokraterna på hela utbildningskedjan, från förskolan till gymnasiet med goda förutsättningar för att studera vidare. Bland satsningarna ingår yrkesutbildningar, utbildning för omställning, kombinationsutbildningar med sfi och yrkeskunskaper och utökad lovskola.

Moderaternas enda lösning för att lyfta människor ur arbetslöshet är att öka pressen på individerna. Det ska vara mer otryggt för den som är mellan arbeten eller som är på väg tillbaka efter långvarig sjukdom.

För oss socialdemokrater är det självklart att den som kan jobba också ska jobba. För att lyckas med det vill vi ha en trygg och snabb väg till arbete som innefattar utbildning och omskolning. Kommunen arbetar också för att underlätta för företag och andra arbetsgivare att etablera sig i Malmö. Kommunledningen har tillsatt företagslotsar, som ger kvalificerad vägledning och rådgivning till företag.

En stor grupp Malmöbor har en svag förankring på arbetsmarknaden. Det betyder att de antingen är unga, äldre, utan fullständig gymnasieutbildning, funktionsnedsatta eller födda i ett utomeuropeiskt land. Om Moderaterna tror att det går att pressa dem till att lösa sin försörjning på egen hand, är risken uppenbar att det stärker arbetsgivare som inte är intresserade av rättvisa arbetsvillkor, eller i värsta fall inte ens håller sig inom lagens ram.

Det behövs fler jobb i regionen som inte ställer höga formella krav på kvalifikationer. För några decennier sedan fanns det en omfattande industrisektor som erbjöd sådana arbeten. Sedan 1980-talet har Malmös arbetsmarknad förändrats i grunden till att nu mest bestå av småskaliga tjänsteföretag. Malmö behöver dem, men har också ett stort behov av industrijobb. Den här veckan fattade tekniska nämnden beslut om två nya områden för arbetsplatser, i Lockarp och Fortuna hemgården, som sammanlagt innebär 3 000 nya jobb i Malmö. Det är mycket glädjande.

Det är obegripligt att Moderaterna i flera fall varit emot att kommunen avsätter mark till olika företags verksamhet. Det gjorde partiet till exempel i Oxie och därmed försvann 400 möjliga arbetstillfällen. Lyckligtvis misslyckades Moderaterna i Norra hamnen där 2 000 viktiga jobb kunde ha gått förlorade.

Nyligen beslutade det klassiska och centralt belägna Malmöbageriet Pågen att företaget behåller sitt stora bageri på Lantmannagatan. Företaget tänker expandera genom en ny anläggning utanför Landskrona. Även om vi verkat för att utbyggnaden skulle ske i Malmö är det förståeligt att Pågen inte kunde göra sin investering i staden efter länsstyrelsens beslut om att endast ge bolaget ett tidsbegränsat tillstånd. Att Pågen väljer att expandera i regionen är positivt. 

Vi socialdemokrater i Malmö vill tillsammans med andra göra allt vi kan så Malmöborna har rätt förutsättningar att ta de jobb som växer fram. Både i Malmö och i resten av regionen.

SKRIBENTERNA

Joakim Sandell (S), ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy