AnnonsLawly

”Många tror att det inte är någon big deal att få bröstcancer”

Varje dag och varje timme får en kvinna beskedet om bröstcancer – världens vanligaste cancerdiagnos. Nu vill Bröstcancerförbundet komma ännu närmare sina medlemmar. – Vi ser ett stort behov av att kunna erbjuda en person som finns där som stöd och någon att prata med, säger Marit Jenset, generalsekreterare på Bröstcancerförbundet.

Läs mer om hur du kan skänka pengar till Bröstcancerförbundet via ditt testamente

Som enda patientorganisation som arbetar med bröstcancer i Sverige driver Bröstcancerförbundet frågor som ligger nära de som själva drabbats av och lever med cancer. Ett arbete som pågått i snart 40 år – och Marit Jenset, generalsekreterare, berättar att utvecklingen gått framåt med stora steg.

– Överlevnaden i cancer, och bröstcancer speciellt, är hög jämfört med när vi startade. Forskningen har gjort stora framsteg, men fortfarande så dör kvinnor av bröstcancer. Vi vill både jobba preventivt och att alla som drabbas av det ska överleva, säger Marit Jenset. 

”Inte så rosenskimrande”

Men trots att forskningen och behandlingarna går framåt understryker hon att man är långt ifrån att vara i mål.

– Många kanske tror att det inte är någon big deal att få bröstcancer i dag och tänker ”det ordnar sig, alla blir friska”. Man opereras och får behandling och sen är det bra med det. Men riktigt så rosenskimrande är det inte, därför behövs det mer forskning, bättre undersökningsmetoder och framför allt bättre uppföljning, säger Marit Jenset.

För Bröstcancerförbundet går en stor del av verksamheten ut på att komma nära patienter som drabbats och erbjuda stöd genom processen, men också att kunna finnas där när vården säger att patienten är fri att gå.

– Det är då den stora ångesten kommer, berättar väldigt många. En ångest för att få återfall. Du går och känner efter varningssignaler. Det är en oro som aldrig riktigt släpper taget, säger Marit Jenset.

– Vi driver en omfattande stödverksamhet där vi erbjuder stödpersoner i form av kvinnor som själva har gått igenom en cancerresa. En person som finns där som stöd och någon att prata med. Det ser vi ett extremt stort behov av, speciellt under dessa tider då vården har fått ställa om mycket. Det är många oroliga människor som behöver någon att prata med just nu.

Stöd genom ditt testamente

Bröstcancerförbundet finansieras till största delen av gåvor och donationer. Många vill när de går bort göra ett avtryck i eftervärlden och väljer att skriva in en gåva i sitt testamente. Den digitala juristbyrån Lawly har tagit fram en teknisk lösning som gör det lätt för dig att skriva in en gåva till Bröstcancerförbundet i ditt testamente.

– Testamentesgåvorna går till bröstcancerforskning och med ett större stöd skulle vi kunna finansiera ännu mer klinisk patientnära forskning. Det kan utvecklas inom en rimlig närtid och komma patienten till godo, säger generalsekreterare Marit Jenset.

Hon avslutar med en uppmaning till de som går i tankarna att i sitt testamente formulera en gåva till Bröstcancerförbundet.

– Vill man hjälpa till för framtida generationer, att de inte ska drabbas av bröstcancer så är det ett bra sätt att kunna bidra på, säger Marit Jenset.

Fakta

Lawly

Lawly är en digital juristbyrå grundad 2018 som med teknikens hjälp gör familjejuridiken tryggare, enklare och mer prisvärd.

Tillsammans med ett antal insamlingsorganisationer har Lawly tagit fram en teknisk lösning som gör det möjligt att upprätta ett juridiskt korrekt och personligt anpassat testamente. 

Det gör att du nu kan upprätta ditt testamente inne på Bröstcancerförbundets hemsida.

Läs mer här 

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan