Annons

Annons

Annons

opinion

Med andra ord
Läsarbrev om värderingar i politiken, L och kriminalitet samt äldrevården.

Detta är ett läsarbrev.Åsikterna är skribentens egna.

|| Detta är läsarbrev som diskuterar artiklar opinion. Åsikter som uttrycks är respektive skribents.

De politiska partierna skiljer sig åt vad gäller ekonomisk politik på axeln vänster-höger. Men också i värderingsfrågor, gal-tan.

Det är vad dagens första läsarbrev reagerar på:

Kritiken mot att en SD-politiker uttrycker sig islamofobt offentligt, på sociala medier, kallas ordbajseri. Medan vi ser detta som ett uttryck för politikerns människosyn. Och menar att den är grunden för politiken.

Heidi Avellan

Fel fokus.

Moa Berglöf ägnar en ledare (30/5) åt en twittrande SD ledamots ordbajsande. På samma sätt lägger Annie Lööf (C) tid på att peka ut "gott och ont" i politiken istället för att ta tag i vårt lands jätteproblem med integration och kriminalitet. En av hennes kollegor i C frågade nyligen när partiet skulle börja med sakpolitik istället för positionering i relation till andra partier.

Annons

Annons

Politik har blivit positionerande, duckande och tyckande istället för genomgripande åtgärder för att skapa ordning och reda i samhället. Man fattar inte att man själva är orsak till samhällsproblemen. Om journlisterna istället pekat ut politikernas brist på faktiska åtgärder istället för recensioner av ordbajsande, hade orden kanske haft effekt.

Men llvarliga händelser i samhället minimeras till små notiser om knivmord och upplopp med gangstrar inblandade.

Bo Nilsson

Satsa tidigare, L.

Det är utmärkt att Nyamko Sabuni och Liberalerna vill satsa på att motverka att unga människor fastnar i kriminalitet. Lite typiskt är dock att det första man vill fokusera på är fler poliser, men det är ju ett säkert kort för att enkelt vill vinna fler röster.

Förslagen handlar överlag om hanteringen av unga när de väl hamnat i riskzonen. Vad som inte nämns är som vanligt hur dessa åtgärder ska finansieras, och då är det ju vlätt att visa handlingskraft.

L är ett borgerligt parti som bidragit till urholkningen av välfärden genom ständiga krav på skattesänkningar och privatiseringar av välfärdstjänster, så att stora summor skattemedel gått till välfärdsföretagens vinster.

Ville man verkligen på allvar förhindra att ungdomar fastnar i kriminalitet måste mycket resurser naturligtvis satsas på barnen i tidig ålder. Fråga förtvivlade förskole- och lågstadielärare, som ser problemen utan att ha resurser att ta itu med dem. Detsamma gäller fritidsledare och inte minst socialsekreterare. Det är bra att L vill ge de senare utökade befogenheter att ingripa vid problem, men det måste finnas tillräckligt många socialsekreterare som kan uppmärksamma och arbeta med ärenden innan det spårat ur.

Annons

Annons

Så satsa gärna på att förhindra unga att fastna i kriminalitet, inget parti tycker inte att detta är angeläget. Men att fiska röster genom att visa handlingskraft med till intet förpliktande ofinansierade förslag, utan att satsa mera resurser på de grundläggande problemen, inger inget förtroende för Liberalernas politik.

Birgitta Hallberg

Fler händer i äldrevården.

Lönen och statusen har länge släpat efter i äldrevården . Liksom utveckling på arbetsmarknaden. Tuffa och omänskliga arbetsvillkor, med delade turer. Låg bemanning. Stress som ökar den mänskliga faktorn att ta felaktiga beslut i vården. Språksvårigheter bland utrikes född personal.

Kvalitet är en mänsklig rättighet. När en människa och anhörig blir beroende av hjälp och stöd är det kunskap och erfarenhet som förväntas. I framtiden behövs mer personal. Ganska snart väntar en digital utveckling som komplement till personalen, välfärdsteknologi för att minska personalstyrkan. Inte alla äldre kommer att klara detta . Demenssjukdomar ökar blad åldrad befolkning .

Mobila trygghetslarm, kamera övervakning finns redan. Dock ska vi vara vaksamma. Öka personalstyrkan . Utbilda och omorganisera på ett mänskligt sätt. Digitalisera för dem som önskar och skapa trygghet i förändringen .

Birgitta Schönbeck Persson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan