AnnonsIca Malmborgs

Våga vara nyfiken vegan för bättre hälsa och miljö

Allt fler svenskar hakar på den växtbaserade trenden för att må bättre eller av hänsyn till djuren och miljön. Även om du inte vill utesluta livsmedel från djurriket helt finns det många fördelar med att äta växtbaserade måltider en eller flera gånger i veckan. Det är både gott och nyttigt, och behöver inte vara svårt. ICA Malmborgs har ett brett utbud av veganska produkter i sina butiker och har tagit fram en egen märkning för att göra det enkelt för kunderna att upptäcka hur mycket läckerheter det finns att välja mellan.

Malina Andersson Lee, Sustainable Eating Specialist på Oatly.

Med kampanjen ’Nyfiken vegan’ vill ICA Malmborgs inspirera till att inkludera mer växtbaserade livsmedel i kosten. Det finns många goda skäl till att våga vara nyfiken. Genom att äta veganskt bidrar du bland annat till en mindre miljöpåverkan. Det är också bra för hälsan. Ett utmärkt exempel på en lokal leverantör vars produkter är veganska, goda och mångsidiga är Oatly som ICA Malmborgs har haft ett starkt samarbete med under många år.

– Många av de växtbaserade produkterna har bra näringsvärde, samtidigt som de har ett betydligt lägre klimatavtryck än motsvarande animaliska produkter, säger Malina Andersson Lee, Sustainable Eating Specialist på Oatly. Om du vill minska på kött och mejeri i din kost är mitt råd att ta det i små steg och hitta en nivå som passar dig. Pröva att äta en växtbaserad måltid om dagen. Eller minska mängden kött och mejeri genom att köra hälften kött och hälften linser i köttfärssåsen, och göra pannkakorna på växtbaserad dryck istället för komjölk. Det finns många sätt! Kom ihåg att du inte behöver äta veganskt hela tiden, små förändringar i vardagen och att successivt lägga till mer växtbaserat gör stor skillnad.

Oatly har funnits sedan 90-talet då forskare vid Lunds Universitet gjorde den revolutionerande upptäckten att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsrik flytande föda. Sedan dess har sortimentet utvecklats och utvidgats, och består idag av havrebaserade produkter som kan drickas och ätas som de är, i kaffet eller användas till matlagning och efterrätter. Det finns till och med glass i flera populära smaker. Med huvudkontor i Malmö och produktionsanläggning i Landskrona är Oatly ett äkta skånskt företag. I samtliga Malmborgsbutiker hittar du hela Oatlys sortiment.

– Många oroar sig för att det inte ska smaka likadant eller lika gott. Det är inte konstigt, smak är förenat med känslor och minnen. Men idag är utbudet av de växtbaserade produkterna stort och kvaliteten väldigt bra, så våga testa dig fram och ge inte upp om du inte hittar rätt direkt, så är det ju med all mat. Bra smaksättare i växtbaserad mat för att ta fram djup och fyllighet är olika typer av svamp, selleri, tomatpuré, dijonsenap och sojasås. Sånt har de flesta redan i kylen. Några experttips från oss på Oatly är: Den lite fetare havredrycken är perfekt i kaffet men funkar också utmärkt till pannkakor, gröt och bakning. Min favorit är Oatlys matlagningsgrädde iMat. Nyttigt fett och så enkel att använda i alla typer av gräddiga grytor, gratänger och såser. Blanda gärna iMat med Oatly Havregurt Turkisk, det ger perfekt syra och krämighet, avslutar Malina Andersson Lee.

ICA Malmborgs tänker med hjärtat och strävar ständigt efter att samtliga butiker ska vara socialt och miljömässigt hållbara både vad gäller sortiment och val av leverantörer. Därför har Malmborgsgruppen tagit fram egna märkningar för att lyfta fram några hjärtefrågor som de brinner extra mycket för och dessutom underlätta för kunderna att hitta till exempel veganska eller lokalproducerade produkter. Läs mer på www.malmborgs.se under fliken Hjärtefrågor.

RECEPT

Fakta

Smoothie med päron och spenat

Somrig & uppfriskande

500 g väl mogna päron (välj en saftig och söt sort)

5 dl havredryck (gärna havredryck Mellan)

250 g fryst spenat

ca 15 g färsk skalad ingefära

Kärna ur päronen och häll ingredienserna i en mixer. Mixa i några minuter till slät och len konsistens.

Smaka av och justera efter smak. Häll sedan upp i ett glas och drick riktigt kall.

Förvara smoothien i tätslutande behållare i kylen, den gröna färgen bevaras bäst om smoothien inte kommer i kontakt med luften.

Fakta

Krämig pasta med tomat och kikärtor

Supergod, enkel & klimatsmart

4 port fullkornspasta

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Rapsolja

1,5 dl rostade solrosfrön

2 msk tomatpuré

1 förp havrebaserad färskost med tomat och basilika (à 150 g)

2 dl havregrädde

1 burk kokta kikärtor (à 380 g)

Salt & peppar

Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Finhacka löken och vitlöken. Stek löken i olja i en stekpanna i 8 minuter.

Mixa solroskärnorna i en matberedare. Tillsätt i stekpannan med löken med tomatpuré, färskost och havregrädde. Låt det puttra ihop till en krämig sås.

Häll av kikärterna och skölj i kallt vatten. Vänd ner kikärterna i såsen och smaka av med salt och peppar.

Vid servering: Blanda såsen med den nykokta pastan och toppa med färsk basilika.

Fakta

Vaniljglass med karamelliserade bananer och kokos- och bananbräck

Lyxig & läcker efterrätt

Kokos- och bananbräck

1/2 dl rostade kokoschips

1/2 dl bananchips

100 g mörk choklad (välj mjölkfri mörk choklad för vegansk)

2 krm flingsalt

Karamelliserade bananer

4 bananer

1 dl råsocker, farin-muscovado- eller strösocker

1 msk kokosolja till stekning

Till servering

1 förp havreglass med smak av vanilj (à 280 g)

Kokos- och bananbräck: Krossa kokos- och bananchips grovt.

Smält chokladen över vattenbad eller några minuter i mikron.

Häll ut chokladen på bakplåtspapper och bred ut ett tunt lager, ca 1/2 cm med en slickepott.

Strö chipsen och flingsaltet över chokladen. Ställ bräcket kallt så det stelnar.

Karamelliserade bananer: Skala bananerna och dela dem på längden.

Vänd dem i lite råsocker. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och stek bananerna tills de fått fin stekyta.

Till servering: Servera bananerna varma med vaniljglass och toppa med bräcket.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy