AnnonsLawly

Granska ditt testamente: Därför kan det bli ogiltigt

Skrivit testamente på egen hand? Då bör du få det granskat av en kunnig jurist.
– Ett ord fel kan leda till stora tolkningsproblem och konflikter, säger Kristin Håkansson, jurist hos Lawly.

Få testamentet granskat med Sydsvenskan-rabatt

Allt fler svenskar skriver testamenten. Enligt juristen Kristin Håkansson hos digitala juridiktjänsten Lawly har intresset för att skriva testamente via deras digitala tjänstökat rejält sedan pandemin bröt ut i våras.

– Det ser vi tydligt. I kontakt med kunderna upplever jag att de verkligen bestämt sig för att ta tag i det. Pandemin har gjort det mer påtagligt att saker kan förändras fort och då blir hela frågan kring testamente mycket mer relevant, säger hon och lägger till:

– Generellt har de flesta en medvetenhet att man bör ta experthjälp i den här frågan, men det är inte ovanligt att folk följer en mall från nätet och hoppas att det blir rätt ändå.Samtidigt ska man komma ihåg att många tvister kring testamenten grundar sig i tolkningsproblem. Genom att ta hjälp av en kunnig jurist minimerar man risken för att det ska bli fel.

Undvik fallgroparna

För den som skriver sitt testamente på egen hand finns det fallgropar som kan ställa till det dagen testamentet ska tas i bruk, menar Håkansson:

– Först och främst måste ett testamente uppfylla ett antal formkrav för att vara formellt giltigt, som exempelvis en korrekt genomförd bevittning. Missar man där kan testamentet förklaras ogiltigt även om allt annat är rätt.

Hon pekar även på att ett testamente börformuleras på ett juridiskt korrekt sätt:

– Där är det vanligt att man inte har koll. Det som kanske är uppenbart för dig kan visa sig otydligt när det ska verkställas och du inte längre finns i livet. En tredje punkt är att livet förändras, därför kan det vara bra att se över sitt testamente regelbundet, gäller de här sakerna jag skrev fortfarande?

En extra trygghet

Ett sätt att försäkra sig om att ens testamente är korrekt är att gå igenom det noggrant tillsammans med en jurist, något som är möjligt via Lawlys granskningstjänst Man laddar upp sitt testamente via appen eller webben och får möjlighet att ställa upp till fem frågor avseende testamentet till juristerna. Sedan återkopplar Lawly inom 24 timmar, vid behov görs detta över telefon.

– Vi tittar igenom testamentet, besvarar kundens frågor och lämnar rekommendationer kring vilka åtgärder som kan behövas.. Vi kan hjälpa till och håller kunden i handen genom hela processen.

Varför anser du att man ska låta en jurist granska ens testamente?

– För att skapa en extra trygghet för sig själv. Om man känner sig det minsta osäker på innehållet i sitt testamente eller dess utformning, är det definitivt bra att få det kollat. Är något fel riskerar testamentet att helt förlora sitt syfte och saker kanske inte blir alls som man tänkt sig när man har gått bort.

Få testamentet granskat med Sydsvenskan-rabatt

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan