AnnonsE.ON

Solceller och luftvärmepump ger svalka i sommar

Solcellerna på ditt tak kan inte bara ge dig solel att använda i hushållet. De kan även hjälpa till att kyla ner huset och skapa skönare inomhusklimat om du kopplar dem till en luftvärmepump.

Så håller du huset svalt.

Läs mer om att köpa en luftvärmepump här – och hur enkelt det kan vara

Solcellerna på taket tar vara på energin från solen och omvandlar den till el som du kan använda i ditt hem. En luft-luftvärmepump utvinner energi ur luften utomhus och omvandlar den till värme eller kyla inomhus och kan sänka dina värmekostnader med upp till 70 procent. Men när man lägger ihop dem skapas ytterligare magi.

David Sätterman Head of New Solutions på E.ON förklarar hur det fungerar. – Man använder de elektroner som kommer in från solcellerna och låter dem gå direkt till sin luftvärmepump. Så man ersätter egentligen bara den energitillförseln som finns från elnätet.

Med ett kombinerat system kan du alltså använda solcellerna till att värma huset. På samma sätt kan man använda systemet för att kyla huset på sommaren.

-Under sommaren när solen skiner som mest och dina solceller producerar mer än du förbrukar kan du på ett smart sätt använda din egenproducerade solel till att få ett svalt och skönt inomhusklimat, säger David Sätterman. Alla våra pumpar går att använda som AC och har appstyrning.

Kostnadseffektiv investering

1 kilowattimme solel från dina solceller blir upp till 5 kilowattimmar värme eller 5 kilowattimmar kyla med en luftvärmepump.

– Det är en kostnadseffektiv investering att koppla ihop solcellerna med en luft-luftvärmepump eftersom det är så kort återbetalningstid. Pumpen är en blygsam investering i förhållande till solcellerna.

För enbart solceller är återbetalningstiden ungefär tio år. Med ett kombinerat system ligger den på cirka 7-8 år.

Det går även att använda en konventionell värmepump till ett vattenburet system. Genom att öka på värmen i ackumulatortanken höjer du temperaturen dagtid och skapar energilagring i varmt vatten.

– Om du redan har ett vattenburet system kan du använda solcellerna till att lagra värme i det. Men om du ska göra en dubbel investering är det mest kostnadsförmånligt att köpa en luft-luftvärmepump tillsammans med solcellsanläggningen.

Hur mycket kan man få ned sina värmekostnader genom ett eget energikretslopp?

– Det är svårt att ge ett generellt svar eftersom det beror på så många faktorer. Men periodvis blir man självförsörjande, primärt på grund av solcellerna. Luftvärmepumpen reducerar energiåtgången för uppvärmningen.

Läs mer om luftvärmepump här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy