AnnonsFunnys Äventyr

Nu öppnar en sagornas värld igen i Malmö

Mumin är en av de karaktärer som tar emot barnen som besöker Funnys Äventyr.

Bakom en grönskande fasad på Mobilia döljer sig ett lekland. Fast allt handlar inte om lek och stoj. Här finns mycket mer att fokusera på – vilket överraskar. Vi skickade in sex barn för att höra vad de tyckte.

Funnys äventyr på Mobilia är mycket mer än bara historier och scenografi om Funny, den magiska och nyfikna tjejen som regissören och producenten Staffan Götestam hittills skrivit fem böcker om. Inne i äventyrslandet får du nämligen också möta Mumin, Pettson och Findus, Alfons Åberg och Vikingabarnen Halvdan och Meia – och ytterligare några figurer.

Men, vi tar det från början.

I entrén är det luftigt och gott om plats och här finns även en elegant butik för den som vill köpa en leksak, bok eller souvenir med sig hem.

Funnys äventyr öppnade i höstas men på grund av covid-restriktioner stängde man efter bara en månad. Söndagen den 13 juni öppnar det igen i en efterlängtad nyöppning men med begränsat insläpp i både lokal, butik och restaurang.

Kanske är det pandemin som gjort att man faller lite extra pladask för scenografin och interiörerna på Funnys äventyr. Det är nämligen väldigt högt i tak och luftigt, ingen känsla av instängdhet på de totalt 3500 kvadratmeterna lekyta.

Vår testpatrull, Sixten, Majken, Neija, Zander, Chloé och Mathilde, alla i åldrarna 4-7 år, börjar med Sagokarusellen, som egentligen är en rund scen där åskådarna får snurra med för att höra sagor och se uppbyggda landskap om Alice i underlandet, Aladdin och Den lilla sjöjungfrun.

Testpatrullen.

Sagorna berättas i hörlurar och du kan välja mellan fem olika språk som berättas simultant medan strålkastarna lyser på karaktärerna som byggts upp på de olika scenerna. Tack vare hörlurarna kan du fokusera fullt ut på sagorösten, du hör inte din grannes prassel. Den som är ännu mer sugen på sitta ner en stund och lyssna kan gå direkt till Teaterladan där det kommer att spelas upp sång och dansshower varje dag framöver, som ”Funny och den gamla eken” och ”Här lär vi känna Funny och hennes kompis, humlan Djojj!”.

Barnen springer snabbt vidare in i Mumindalen och Muminhuset. Här finns en väldigt glatt och snabb rutschkana, ett tema som går igen i de andra avdelningarna: Alfons Åberg, Pettsson och Findus och Meia och Halvdan Vikings sagolandskap.

-Jättesnabb rutschkana! Man flyger liksom ut, säger Majken.

Zander håller med, ”alla rutschkanorna här är jätteroliga!”.

Lek och rörelse, samtidigt som barnen får inspiration och läslust.

Inne i leklandet finns öar av luft med några enstaka träd eller figurer, som först uppfattas som tom yta, men det är smart tänkt. Här uppstår andra spontana lekar som uppfinns i stunden.

-Perfekt ställe att leka kurragömma och pjätt, säger Sixten.

Majken springer iväg och sätter sig i en bokstav formad som en skön fåtölj. Här kan hon ta igen sig. Det är inte slump att fåtöljen är formad som en bokstav. Funnys äventyr vill uppmana till leka, lära och läsa. Det finns ett särskilt läslusthus med mjuka fåtöljer och dynor men även fler läshörnor lite varstans och i butiken kan du lämna en sagobok som du vill att någon annan ska få läsa. Dessutom presenteras alla författarna till sagokaraktärerna ordentligt med både bild och längre presentationstexter i mitten av lokalen. Det, tillsammans med uppmaningar att läsa mer med sitt barn är sympatiskt och vittnar om den djupare tanken i hela upplägget – och som de olika grundarna, både privata som offentliga aktörer, står bakom. Att läsning är viktigt för att utveckla språket oavsett modersmål.

Funny träffar barnen vid sin gamla ek.

Innan vi lämnar får barnen träffa katten Findus som är ute och traskar runt.

-Det var det allra bästa tycker jag, att få träffa Findus, säger Neija.

Några chokladbollar hinns med i restaurangen också. Sedan börjar kampen att få alla barn att följa med hem, vilket visar sig bli svårt.

-Hela leklandet får tusen poäng, det var det roligaste leklandet jag varit på!” ropar Mathilde.

-Karusellen med olika sagor var spännande och sjöjungfrun var bäst. Kan vi gå hit igen imorgon?”, säger Chloé.

Då är det skönt som förälder att kunna säga att det är stängt. Men från och med 13 juni funkar inte den ursäkten och Funnys äventyr håller öppet varje dag.

Här finns allt du behöver veta om öppettider och hur du hittar hit:

Funnys Äventyr ligger på Mobilia, bakom Sveriges största växtvägg.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy