Annons

Annons

Annons

Åsikter

Insändare
Socialdemokraterna i Lomma: Vi behöver en större andel hyresrätter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att vi i Socialdemokraterna i Lomma är övertygade om att kommunen behöver fler bostäder lär inte ha gått någon invånare förbi. Varför det är bra har vi beskrivit i debattartiklar och i olika debatter i kommunfullmäktige tidigare. Resultatet av den moderatledda bostadspolitiken i kommunen ser vi nu i stängda förskolor då inflyttningen av barnfamiljer är mycket lägre än vad som är önskvärt och beräknat.

Annons

Lomma kommun står inför ett viktigt vägval med den översiktsplan och de riktlinjer för bostadsförsörjningen som är tänkt att antas under året. Debatten om den har bland annat handlat om hur vi vill förändra andelen upplåtelseformer på bostäder. Vi Socialdemokrater har drivit att 40 procent av nytillkomna bostäder ska upplåtas med hyresrätt. Vi är väl medvetna om att det är en hög andel, men man ska komma ihåg att andelen hyresrätter av det befintliga bostadsbeståndet i kommunen är under 10 procent.

Annons

En av de lägsta i landet. Moderaterna vill ha detta förhållande i princip oförändrat, det vill säga att 10 procent av nytillkomna bostäder ska upplåtas med hyresrätt. Liberalerna och Fokus Bjärred har i debatten angett 20 procent. Miljöpartiet vill ha många hyresrätter, men har inte angett specifik procentsats. Hur Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ställer sig är för oss okänt, även om de till synes verkar stå bakom Moderaternas förslag.

Ur denna bakgrund är det uppenbart att det inte finns någon majoritet i kommunfullmäktige för den nivå som vi arbetar för. Vi skulle kunna stå fast vid våra krav, stångas blodiga och när frågan är avgjord stå och förklara att vi fortfarande har rätt, även om slaget förlorades. Men vi ställer oss frågan: Tjänar det någon att göra så. Nej, är det givna svaret.

Vi söker därför att finna en balans i vårt uppskattade behov gentemot den hållning som kan få majoritet i fullmäktige. Därför kommer vi att sänka våra krav och våra yrkanden till det som Liberalerna och Fokus Bjärred driver, nämligen att minst 20 procent av nya bostäder ska upplåtas som hyresrätter.

Annons

Och jag sträcker ut handen till övriga partier för kommunens framtida väl: Verka tillsammans med oss för att utöka andelen hyresrätter i kommunen.

Per Bengtsson

Oppositionsråd (S)

Kommunstyrelsens andra vice ordförande

Lomma Kommun

Vi vill ha din åsikt - så här gör du

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan