Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Vårt blocköverskridande samarbete har möjliggjort en total översyn av arbetsförhållandena.”

Fler kommuner bör se över arbetsförhållandena för dem som arbetar inom vård och omsorg. Det är ett viktigt steg i riktning mot ett mer jämställt och hållbart samhälle, skriver Inga-Kerstin Eriksson (C), Dan Ishaq (M) och Anette Mårtensson (MP).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En målsättning med förändringarna av personalens arbetsförhållanden är att de ska leda till att äldre människor i Lund ska få bästa möjliga omsorg, skriver artikelförfattarna. Foto: Henrik Montgomery

Annons

|| Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

En arbetsdag som sträcker sig från tidig morgon till sen kväll, med tre timmars ofrivillig och obetald ledighet mitt på dagen.

Så ser verkligheten ut för många som jobbar inom vård och omsorg.

När Lundakvintetten (Liberalerna, Moderaterna, Förnyalund, Centerpartiet och Kristdemokraterna) inledde sitt samarbete med Miljöpartiet 2019 var arbetsförhållandena inom äldreomsorgen en högt prioriterad fråga.

Nu har vi avskaffat det som kallas delade turer och heltid som norm har införts. Eftersom de flesta anställda inom vård och omsorg är kvinnor bidrar delade turer till en ojämställd arbetsmarknad och ger sämre möjligheter för kvinnor att få ett hållbart arbetsliv och en god pension.

Alla ska kunna ha bra arbetsvillkor och en lön att leva på, men också en fritid att leva för.

Annons

Idag har Lund lägst andel timanställda inom omsorgen av äldre och funktionsnedsatta i Sverige, enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner. Statistik från november 2020 visar att andelen är 7,9 procent. Det är en minskning från föregående år med 3,4 procent. Och det har skett under en period där pandemin har tvingat många kommuner att öka andelen timanställningar.

Annons

Tillsvidareanställningar skapar större trygghet för de anställda och underlättar för dem att skapa relationer med de äldre inom omsorgen. Det finns också siffror som visar ett samband mellan en hög andel timanställda och en högre smittspridning av covid inom hemvård och på särskilda boenden. 

Lundakvintettens och Miljöpartiets gemensamma målsättning har varit att ofrivilliga delade turer ska vara avskaffade under denna mandatperiod. Genom en större översyn av schemaläggning och arbetspass har vi redan lyckats.

På särskilda boenden för äldre och funktionsnedsatta har 230 anställda kunnat lämna de delade turerna bakom sig för gott.

Parallellt med att få bort de delade turerna har vård- och omsorgsförvaltningen i Lund arbetat med heltid som norm för de anställda. I höstas gick ett erbjudande ut till alla deltidsanställda om att kunna gå upp till heltid. Visserligen antog bara en dryg femtedel erbjudandet, men det gäller fortfarande för den som ändrar sig. Det viktigaste för oss är att deltidsarbete är en möjlighet, inte ett tvång.

Annons

En målsättning med förändringarna av arbetsförhållandena är också att de ska leda till att äldre människor i Lund ska få bästa möjliga omsorg. Medarbetarna är grunden i en trygg och värdig äldreomsorg, och de har rätt till bra villkor och en god arbetsmiljö. 

Vårt blocköverskridande samarbete i Lunds vård- och omsorgsnämnd har möjliggjort en total översyn av arbetsförhållandena inom förvaltningen. Vi har vidtagit flera åtgärder för att göra vårdyrkena mer attraktiva. Det är en förutsättning för att kommunen både ska behålla och rekrytera nya medarbetare. Vi ser det som en seger för en ansvarstagande politik som gör både anställda och omsorgstagare till vinnare.

Annons

Fler kommuner bör se över arbetsförhållandena för dem som arbetar inom vård och omsorg. Det är ett viktigt steg i riktning mot ett mer jämställt och hållbart samhälle.

SKRIBENTERNA

Inga-Kerstin Eriksson (C) är ordförande i Lunds vård- och omsorgsnämnd.

Dan Ishaq (M) är vice ordförande i vård- och omsorgsnämnd.

Anette Mårtensson (MP) är gruppledare i Lunds vård- och omsorgsnämnd.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy