Annons

Annons

Annons

Annons

Lokal debatt

Insändare
Det är orimligt att flytta äldre till en annan kommun

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

|| Det här är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss prata lite om det särskilda boendet Holmagården i Svedala. Låt oss prata lite om begreppet rimlighet. Rimlighet kan ersättas med ord som befogad, väl avvägd, passande, godtagbar, resonlig. Synonymerna är många och vi frågar oss om hanteringen av och planerna för Holmagården är just det - rimliga. Vårt svar är nej.

Den styrande röran i kommunen bestående av moderaterna, centern, liberalerna, Barapartiet och Sverigedemokraterna menar med inriktningsbeslutet att bygga om Holmagården, att det är rimligt att flytta 48 boende och lika många medarbetare ut ur kommunen till en ledig lokal i Oxie.

Vi menar att det är helt orimligt. Av många skäl. Här är några: Den anhörige som har sin förälder eller sin partner på Holmagården ska ha rimliga förutsättningar att komma på besök. Ines, 87, (fiktiv person) som har sin make på Holmagården kan förmodligen inte köra bil till Oxie och kan kanske inte heller ta sig dit på annat sätt utan att vara beroende av andra.

Annons

Annons

Den personal som arbetar på Holmagården har valt att arbeta där av olika skäl. Rimliga för just hen. Förmodligen förenklar det livet att arbeta nära hemmet. Förmodligen underlättar det lämning och hämtning av barn. Troligen trivs hen på sin arbetsplats, med kollegor och boende.

Eller för att direkt och rakt citera moderaten och kommunalrådet Per Mattssons uttalande i Sydsvenskan den 27 mars i år. ”En av de sämre sakerna man kan göra med personer som är dementa är egentligen att flytta på dem, men vi har inget val för vi måste uppfylla kraven från Arbetsmiljöverket.”

Det sista skälet borde räcka. En av de sämre sakerna man kan göra med dementa personer är egentligen att flytta på dem. Och då tänker ändå Per Mattsson och company att de inte bara ska flytta från Holmagården. De ska till och med flytta ut ur kommunen. De styrande har ett val. Flera val faktiskt. Renoveringen av Holmagården kommer enligt planen att ta minst tio månader. Lösningen att flytta personal och boende till Oxie ska enligt planen kosta 4,9 miljoner kronor i hyreskostnad.

I budgeten finns också en ospecificerad post på 1,5 miljoner. Billigt och bra anser beslutsfattarna som ratat förslaget om att sätta upp moduler under samma tid för en kostnad av tolv miljoner.

Socialdemokraterna i Svedala har lagt fram en motion till socialnämnden om att istället för att bygga om, bygga nytt. Vilket skulle säkra tillgången på platser inom särskilt boende för äldre i kommunen. Vi ska bygga välfärd, inte dra ner på den. Vi ska ha en välfärd för alla och vi ska inte missbehandla äldre i behov av omsorg och medarbetare i behov av en trygg och säker arbetsmiljö.

Camilla Sigvardsson, sektionsordförande Kommunal Svedala

Josefin Karlsson, sjuksköterska i Svedala kommun, Vårdförbundet

Ambjörn Hardenstedt, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Svedala

Vi vill ha din åsikt - så här gör du

Annons

Annons

Till toppen av sidan