Annons

Annons

ANNONSE.ON

Så bidrar dina solceller till ett bättre klimat för fler

Det finns många goda skäl att installera solceller på taket. Förutom att det sänker dina elkostnader bidrar du också till mer hållbar el i ett större perspektiv.

Allt om solceller som framtidsinvestering

Solceller är förvisso en stor utgiftspost när du först skaffar dem, men redan från dag ett börjar de producera solenergi som blir till solel i ditt hus och ditt behov av att köpa el minskar. Och när solcellerna är avbetalda, vilket i snitt tar 10 år, då har du gratis solel i 20 år.

Men den ekonomiska aspekten är inte det enda positiva med dina solceller. En annan bra grej är att du faktiskt bidrar till något större.

Våra elsystem hänger ihop

Sverige är nämligen del av ett europeiskt elsystem. Främst är vårt elnät sammankopplat med de nordiska länderna, men även med Baltikum, Tyskland och Polen. Mer än hälften av all el som produceras i Sverige kommer från förnybara källor som sol, vind, biomassa och vatten. Resten kommer främst från kärnkraft, som förvisso är en fossilfri källa. Men eftersom vi inte kan kontrollera hur mycket det blåser eller hur mycket solen ska skina får vi ibland ett underskott av el. Då behöver vi importera el som i många fall baseras på fossila bränslen som kol, olja och gas. Fossila bränslen har en större miljöpåverkan, och är alltså sämre för klimatet.

Så kan DU påverka

På samma sätt som vi importerar el när vi har ett underskott exporterar vi också el till andra länder inom Europa. Och om dina solceller producerar mer solel än du behöver säljer du den till elbolaget, som i sin tur säljer vidare den till det nordeuropeiska elsystemet. På så vis kan dina solceller bidra till att tränga bort fossil energi från marknaden.

– Målet är att alla länder inom EU ska få en renare elproduktion, men så länge det finns många fossila anläggningar i systemet har egna solceller en viktig miljöpåverkan. Och den påverkan blir förstås ännu större om du både använder och säljer vidare elen från dina solceller, säger Håkan Feuk, på E.ON och fortsätter:

– Solceller är en investering för framtiden. Du sparar pengar samtidigt som du medverkar till ett renare energisystem. Du säljer förnybar el som i sin tur gör att det produceras mindre fossil el i systemet, så du blir verkligen del av en systemlösning.

Gör solcellskalkylen och få en fri offert

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy