Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Så talar inte en politiker som bryr sig om de anställdas arbetsförhållanden.”

Att erbjuda möjlighet till att arbeta heltid gör att man har ryggen fri – men vad betyder det när medarbetarna inte orkar anta erbjudandet för att arbetet är för tungt, kollegorna för få och det inte finns nog med tid att möta brukarnas behov? Det skriver Pär-Ola Nilsson och Fanny Johansson, Socialdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Samtidigt som Lunds borgerliga styre och Miljöpartiet slår sig för bröstet för de framsteg de anser sker, genomför de historiskt stora nedskärningar, skriver artikelförfattarna.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Det är magstarkt att som Inga-Kerstin Eriksson (C), Dan Ishaq (M) och Anette Mårtensson (MP) påstå att deras gemensamma politik lett till bättre arbetsförhållanden inom omsorgen i Lund. Personalen har protesterat i över ett år och lämnat in underskrifter mot införandet av ”hälsoschema”.

Det är en sanning med modifikation att Lundakvintettens (Liberalerna, Moderaterna, Förnyalund, Centerpartiet och Kristdemokraterna) och Miljöpartiets blocköverskridande samarbete har möjliggjort en total översyn av arbetsförhållandena inom Lunds vård- och omsorgsförvaltning (Aktuella frågor 5/6). I själva verket är översynen begränsad och billiga budgetlösningar används.

Under Lundakvintettens och Miljöpartiets styre har flera särskilda boenden infört minutschema. Arbetsmoment och möten med brukarna får ta ett fastslaget antal minuter. Om något moment tar längre tid ska ett annat gå snabbare. Det leder till tidsjakt istället för kvalitet, besparingar istället för möten med äldre och sköra som behöver hjälp. (Efter publicering skriver artikelförfattarna: Tyvärr hade vi fått felaktig information om att minutscheman införts på särskilt boende i Lunds kommun och vill därför nu backa från den delen av vår kritik).

Annons

Annons

När Lunds kommun lyfts fram som en dålig arbetsgivare i Sveriges största Facebookgrupp för undersköterskor med fler än 12 000 medlemmar, bemöter ordförande för vård- och omsorgsnämnden Inga Kerstin Eriksson det med att om det inte passar att arbeta i kommunen så står hundratals arbetssökande på kö för att ta platserna. Så talar inte en politiker som bryr sig om de anställdas arbetsförhållanden.

Under förra mandatperioden, när Socialdemokraterna och Miljöpartiet styrde Lunds kommun, lyckades vi skapa en blocköverskridande koalition som kunde fatta beslut om att ta bort så kallade delade turer och införa heltid som norm. Det är oerhört glädjande att det nu blivit verklighet. Men genomförandet kännetecknas av en avsaknad av politiskt ansvarstagande från Lundakvintettens och Miljöpartiets sida.

Att erbjuda möjlighet till att arbeta heltid gör att man har ryggen fri – men vad betyder det när medarbetarna inte orkar anta erbjudandet för att arbetet är för tungt, kollegorna för få och det inte finns nog med tid att möta brukarnas behov?

Samtidigt som Lunds borgerliga styre och Miljöpartiet slår sig för bröstet för de framsteg de anser sker, genomför de historiskt stora nedskärningar. Kvalitativa försämringar genomförs och seniorer och brukare får sämre service eller betala mer för samma service som tidigare.

Annons

Arbetsmiljö för de anställda behandlas som om det är vilken fråga som helst, inte förutsättningen för hela kvalitetsarbetet. Som vi ser det är medarbetarna den enda garanten för att seniorer bemöts värdigt och får sina rättigheter tillgodosedda.

Annons

Vi vill ha en schemaläggning som möjliggör ett familjeliv. Att orka arbeta ett helt yrkesliv är grundläggande för människors välbefinnande.

Vi ställer inte grupper emot varandra, i Lundakvintettens verklighet ska de medarbetare som jobbar natt betala med försämrade arbetsvillkor för att medarbetare som arbetar dag ska få det bättre. Vi vill istället tillföra mer resurser så att de delade turerna kan avskaffas utan de negativa konsekvenser som ”hälsoschemat” innebär.

Socialdemokraterna vill återställa de nedskärningar som Lundakvintetten och Miljöpartiet gjorde 2019 och 2020. Det är första steget mot en värdigare omsorg.

Vi är stolta över mycket i Lunds kommun, men när det gäller omsorgen har de politiker som styr kommunen otroligt mycket mer att göra.

Det är vår fasta övertygelse att det är med stärkta förutsättningar, tydligt fokus på bättre arbetsvillkor och hög kvalitet i välfärden som vi bygger samhället starkare.

SKRIBENTERNA

Annons

Pär-Ola Nilsson (S), andre vice ordförande i Lunds vård- och omsorgsnämnd.

Fanny Johansson (S), oppositionsråd i Lund.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy