Malmös största kyrkogård fyller 100 år. Vid Birgittakapellet står gymnasieeleven Benjamin Lamppu klädd som Sigurd Lewerentz, mannen som själv designade Östra kyrkogården och själv ligger begravd där. Vid sin sida har han Amelie Ottertun, klädd som malmöfotografen Otto Ohm. Föreställningen börjar med att de ber besökarna hålla distans på grund av “moderna spanska sjukan” och tillsammans leder de femtio personer genom kyrkogården.
— Det är väldigt mäktigt att spela en person som Sigurd Lewerentz, säger Benjamin Lamppu.

Amelie Ottertun spelar malmöfotografen Otto Ohm
Bild: Sara Johari
Annons
Både Benjamin Lamppu och Amelie Ottertun har just avslutat andra året på teaterprogrammet på Malmö Latinskola. Klass ES19D har tillsammans med manusskrivaren August Lindmark satt upp föreställningen “Vandringsteater i arkitektens fotspår”, och har övat sedan april. Under teatern dansar, sjunger, men framför allt skådespelar de 24 eleverna i klassen. Åskådarna får ibland sitta ner, men promenerar även längst kyrkans allér, där skådespelare klädda i vitt berättar om människorna som ligger begravda.
Annons
— Jag var disponent. Nu kanske du undrar vad en disponent är, det är ett utdött yrke, precis som jag, säger en skådespelare.
Utöver disponenter möter man Malmöbor som var lokförare, folkskollärare, kvinnorättskämpar och artister.

Vänninorna Marianne Ransmyr och Clary Mårtensson
Bild: Sara Johari
Föreställningen har blivit en större succé än förväntat. Marianne Ransmyr och Clary Mårtensson är två gamla väninnor som kommit för att titta på teatern. Marianne Ransmyr har kommit ända från Ystad.
— Det är en otroligt fin plats, och har en kulturmärkning, vilket betyder att man inte får ändra hur som helst, säger Clary Mårtensson.
Eftersom föreställningen är utomhus behöver de ställa in vid dåligt väder, men det har de hittills sluppit.
— Vi har haft tur, vädret har varit jättefint, säger Amelie Ottertun.

Bild: Sara Johari
Annons
— Lite för fint ibland, säger Helene Båtshake.
Hon är projektledare på Kyrkogårdsförvaltningen i Malmö. Hon berättar att kyrkogårdsteater är ganska nytt. En utmaning har därför varit att få personalen på kyrkogården att förstå varför detta arbete görs.
Annons

Bild: Sara Johari
— Fokuset här är begravningsverksamhet. Men Kyrkogårdsförvaltningen vill uppmärksamma denna kyrkogården så vi anställde gymnasieeleverna i fyra veckor, säger Helene Båtshake.
Målet är att uppmärksamma Sigurd Lewerentz arbete. Utöver föreställningen kommer Kyrkogårdsförvaltningen även ha digitala guider av kyrkogården, föreläsningar, samt guidade visningar. Helene Båtshake hoppas kunna göra om det i framtiden.
— De kommer ha med sig kyrkogården hela livet, säger Helene Båtshake om de som har sett föreställningen.
Fakta
Om Vandringsteater i arkitektens fotspår
Föreställningen pågår till och med 2 juli.
100-års jubileet avslutas 6 november.
Sigurd Lewerentz föddes 29 juli 1885, och har bland annat varit med och designat Skogskyrkogården i Stockholm, Malmö Opera, samt Östra kyrkogården i Malmö. Han är en av Sveriges mest uppmärksammade arkitekter. Han dog 29 december 1975 och är begravd på Östra kyrkogården.
Östra kyrkogården invigdes 6 november 1921, och är 60 hektar.