AnnonsKraftringen

Här blir nätstationerna till Lunds nya konstverk

Fem unga konstnärer får chansen att göra sitt avtryck i stadsmiljön när några av Kraftringens nätstationer i centrala Lund målas om. På de betonggrå väggarna växer kullar, träd och yin och yang-inspirerade mönster fram.

− Det finns en enorm kraft där inne precis som i oss människor, säger 21-åriga Rebecka Malmberg som under några sommarveckor förvandlar nätstationen intill Stadsparkscaféet till ett konstverk.

Fredrik Zanichelli arbetar med ett av konstverken som kommer att göras under sommaren på Lunds kraftstationer.

Värmen får luften i Stadsparken att dallra. Rebecka Malmberg och Linnea Gyllström-Sjövik har kavlat upp byxbenen och tagit en kort paus i måleriarbetet. Blågröna rosa och orangea toner växer fram på den grå väggen.

− Min idé var att göra något som står för Lund men också för samhället vi lever i, säger Rebecka Malmberg.

Bland de gröna kullarna syns ett förälskat par som kysser varandra.

− Det symboliserar allas rättighet att vara kär i vem man vill. Samkönade par ser man inte så ofta och det var något jag tyckte var viktigt att lyfta fram, säger hon.

Rebecka Malmberg är en av vinnarna i designtävlingen Art Shack som ger fem unga konstnärer från Lunds Konst/Designskola möjlighet att föra upp sina motiv på Kraftringens nätstationer i centrala Lund. Till sin hjälp har de gymnasielever från estetiska programmet som under två veckor sommarjobbar som konstnärer i Kraftringens regi.

Linnea Gyllström-Sjövik och Rebecka Malmberg tar en paus i arbetet med kraftstationen intill Stadsparkscaféet.

Tanken bakom projektet är att hjälpa ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden, förklarar projektledaren Marie Persson på Kraftringen.

− Under pandemin har det varit det jättetufft för ungdomar att hitta sommarjobb. Vi kände att vi ville hjälpa till, och samtidigt försköna det publika rummet och ge Lundaborna en konstupplevelse. Vi hoppas att många passar på att ta en konstrunda i staden, säger hon.

Måleriarbetet innebär långa och ganska tuffa dagar för de unga konstnärerna. 17-åriga Mimi Främby, som är en av gymnasieeleverna som har fått jobb under några veckor, tycker att skolarbetet är mer ansträngande.

− Det är kul och känns knappt som ett jobb. Och så får man betalt, säger hon.

Linnea Gyllström-Sjövik, som också läser estetisk linje, tycker att det är ett ganska hårt jobb.

− Trots allt handlar det om kroppsarbete och det känns på kvällen. Men det är värt det, säger hon.

Projektet är ett samarbete mellan Lunds Kommun och Kraftringen. Om det faller väl ut, finns planer på att fortsätta utsmycka nätstationer runt om i staden.

− Förhoppningsvis kommer ommålningen att stävja klotter. Vi lägger ner ganska mycket pengar på att tvätta bort oönskat klotter så det här ett kostnadseffektivt sätt att förebygga det, samtidigt som vi ger unga konstnärer en chans att sätta sin prägel på stadsmiljön, säger Marie Persson.

Konstnären Anna Duvskog ansvarar för utsmyckningen av nätstationen vid Mejeriet. Hennes tanke var att skapa ett verk som reflekterar Lunds framtidsanda och närhet till naturen.

− Jag ville gestalta kraften som finns inom Lund. Det är en akademisk stad som ser mycket på framtiden, välfärd och innovation men också värnar om djur och natur. För mig som konstnär är det en möjlighet att synas och göra det jag brinner för, säger hon.nati ve

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan