Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

”Det kommer att bli så nära en klubbnatt man kan komma”

Saknat att dricka öl ända in på småtimmarna? Idag är det återigen möjligt. Sydsvenskan har gjort en rundringning till några av Malmös uteserveringar för att fråga hur de förbereder sig inför kor på grönbete.

Text

Det är härligt med lättnader, tycker Malmökrögaren Tareq Taylor. Men han hade önskat tryggare anställningar för sin personal.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Det var med glädje som Tareq Taylor, Malmökrögare, mottog regeringens besked om ett flertal lättnader av restriktioner för kroglivet.

– Det är härligt och underbart. Det är väldigt, väldigt skönt att smittonivån sjunker och att man vågar öppna upp igen. Vår bransch behöver det.

Men det är inte bara guld och gröna skogar.

– Vi har en stor utmaning framför oss nu när vi står inför ett hårdare tryck. Många blev arbetslösa tidigt och sökte sig till andra branscher. Vi har svårt att hitta personal. Den största utmaningen är att vi inte vet vad som händer till hösten. Det blir svårt att locka tillbaka personal när vi inte kan erbjuda trygga anställningar, säger Tareq Taylor och fortsätter:

Annons

– När man har talat om vår bransch är det som om det skulle vara enklare för oss att stänga ner och öppna. Men vi är lika beroende av kapital och kompetent personal. Här skulle det behövas ett trygghetspaket från regeringens sida.

Annons

Även om framtiden är oviss får i alla fall Malmös krögare och ölsugna ett uppehåll. Idag plockas nämligen restriktionerna gällande öppettider och antalet personer per bord utomhus bort. Och vill man sitta inne får man nu vara åtta, i stället för fyra, personer per sällskap.

Efter sex månader kan Etage vid Stortorget i Malmö åter ta emot kunder.

Bild: Patricia Torvalds

Etage har haft stängt i sex månader, men kan nu åter öppna med ett koncept som liknar fjolårets.

– Det är klart att det ska bli fantastiskt roligt. Vi har ingen personal kvar, men nu kan vi äntligen anställa. Vårt varumärke kommer fortsätta att leva, säger vd:n Mikael Ahlqvist.

Just nu försöker de hitta en bra balans mellan feststämning och coronasäkerhet.

– Vi tänker nog att vi ska försöka öppna upp på fredag, men inte hela anläggningen. Vi måste pröva oss fram för att se vad som blir coronasäkert samtidigt som det blir en bra upplevelse för kunden. Vi kommer ha samma typ av nattklubb som vi hade förra året. Man kommer kunna sitta ner och bli serverad till musik.

Vilken lättnad gör störst skillnad för er?

– Att vi får ha lov att ha öppet. Vi stängde i november och nu, sex månader senare, ska vi öppna igen. Det är fantastiskt.

Annons

Annons

Plan B:s barchef Erik Blondell och husansvariga Andrea Correa ser framemot helgen med gäster som stannar inpå småtimmarna. "Jag tror folk är ganska sugna på att vara ute till tre", säger Andrea Correa.

Bild: Patrick Persson

Vid Plan B gläds man åt att åter kunna ha gäster natten lång. Från och med idag håller man öppet till ett under vardagar och hela vägen till tre på helger.

– Vi kör igång direkt trots att man inte kan dansa ännu. Det kommer bli så nära en klubbnatt man kan komma med DJ:s och cocktails, säger säger Carlo Emme, en av barens grundare.

När coronarestriktionerna tvingade kunderna att sitta till bords och krogarna att stänga tidigt satsade Plan B på sitt kök. Innan var maten endast ett komplement till klubben, men nu har man två kockar anställda.

– Vi kommer fortsätta med det, men ha öppet längre.

Även de ökade antalet möjliga kunder per bord tas emot med värme.

– Jag måste räkna ordentligt på det ännu men jag tror vi kan börja ha upp till fyrahundra gäster ute. Innan var det runt 250.

Jonas Letelier, krögare och delägare vid Far i Hatten, har fått ligga i för att få allt i ordning inför dagens öppning. Bild: Daniel Novakovic.

På Far i Hatten pågår förberedelserna för fulla muggar och man ser fram emot möjligheten att kunna ta emot större sällskap.

Planen är att ha 10 procent av platserna inomhus – resten kommer vara utomhusservering.

– För vår del är den största förändringen att vi inte behöver hålla samma koll och dela upp sällskap i grupper utomhus. Det är skönt att slippa vara den som delar upp familjer i grupper. Det kommer att underlätta vårt arbete, säger Jonas Letelier, krögare och delägare.

Annons

Just nu arbetar man med att säkerställa bemanningen.

– Vi har vetat att det ska komma någon förändring inom kort. Så det är inte en total överraskning. Men det är en del som ska ordnas. Vi får anpassa oss helt enkelt.

Vilken lättnad gör störst skillnad för er?

– Att kunna ha öppet länge. Men alla förändringar är viktiga förändringar, och som vi är väldigt glada för. Nu kan vi ta ett steg framåt. Jag hoppas också att det ger alla våra gäster en positiv känsla.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan