Annons

Annons

Coronapandemin

Rekommendation om munskydd på bussar och tåg tas bort

Munskydd är inte längre en rekommendation i kollektivtrafiken.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

För att minska smittspridningen har Skånetrafiken rekommenderat munskydd på bussar och tåg sedan i januari. Även tågvärdar och biljettkontrollanter har uppmanats att bära munskydd. Men nu upphör rekommendationen för anställda och resenärer.

Kravet kvarstår dock för den som reser till Danmark och Skånetrafiken uppmanar fortfarande resenärer att undvika trängsel och enbart resa när de behöver.

– Vi har hela tiden valt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men det är helt valfritt och upp till kunderna om man vill fortsätta använda munskydd, säger Mikael Espling, affärsområdeschef tåg på Skånetrafiken.

För den som fortsättningsvis vill använda munskydd i kollektivtrafiken finns sådana att hämta i Skånetrafikens kundcenter fram tills dess att lagret är slut.

För att förhindra smittspridning finns i Skånetrafikens app även trängselprognoser och på hemsidan visas trafikläget live för att resenärer ska kunna välja en annan avgång vid behov.

Har resenärer varit duktiga med att följa rekommendationerna under våren?

Annons

– När rekommendationen kom hade mer än 50 procent munskydd. Men därefter har det successivt tappat av till cirka 5 - 10 procent istället, säger Mikael Espling.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy