Annons

Annons

Skåne

Trelleborgs tröstlösa tångkamp

Trelleborg går sin hårdaste match mot tången på länge. Det rensas på åtta badplatser, och planeras för en lång sandstrand i centrum. Men är det rätt väg? Kanske är lösningen att bygga en väldig havsbassäng istället.

Dalabadet är kommunens mest använda badplats. Här rensas det extra noga, förklarar Mark Huisman, inte minst för att den här sidan av centrum är mer utsatt.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Att vara trelleborgare är att förhålla sig till växtdelar som flyter i land. Att vänja sig vid den lätt kväljande lukt som uppstår när svavelväte bildas i högarna längs kusten.

Tången var här först. Eller de fintrådiga rödalgerna som det egentligen handlar om. De som trivs så bra på den grunda havsbottnen men lätt lossnar och driver iland när det blåser.

– En gammal kollega till mig jobbade med den här frågan i över trettio år, säger parkchef Mark Huisman under vandringen genom Dalabadets camping, bort till stadens största hög av ihopsamlad biomassa från havet.

Men nu har hans enhet rustats för den hårdaste matchen på länge.

Kommunens politiska ledning har i år bestämt sig för att ge tången verkligt motstånd.

Den här sommaren låter man en inhyrd entreprenör gräva bort tång och även filtrera bort skräp ur sanden på samtliga åtta badplatser.

Annons

– Jag var ute igår och kollade alla stränder och det såg jättefint ut.

Trelleborg – Tången 1-0.

Grannarna Anders Tenggren, med dottern Alma Byrlind Tenggren, och Martin Kristensson hade tagit sig till Dalabadet. ”Det är väl bra att de plockar upp, även om det är ett evighetsjobb”, tyckte Anders Tenggren.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Ett steg längre bort finns visionen om att skapa en helt ny och lockande lång sandstrand längs dagens infartsled. Klar 2026, lagom till att den här platsen har förvandlats till första etappen av kommunens nya stadsdel vid havet.

Konsultfirman Sweco har tagit fram lösningar i tre prisklasser. Från den billigaste, som skulle göra en kilometerlång sandstrand möjlig, för tio miljoner. Till den dyraste, en 3,5 kilometer lång och 150 meter bred strand, från centrum ända ut till golfbanan. Det skulle kräva 450 000 kubikmeter sand och kosta 54 miljoner, bedömer Sweco.

Annons

Tången kommer att fortsätta att driva in, men det finns åtgärder som kan sättas in för att påverka strömmarna och därmed mängden växter som tar sig iland, anser konsulterna.

Redan i år har en omfattande tångrensning skett på den här platsen, längs en kilometer där den gamla Dux-fabriken låg. Men än handlar det inte om att göra det till en badbar strand.

– Vi gör det för estetikens och doftens skull, förklarar Mark Huisman.

Längs med dagens infart till Trelleborg borde kommunen bygga en stor uppmurad havsbassäng, tycker Michael Wall. Så här såg hans egna skiss ut i medborgarförslaget.

Annons

Michael Wall är en filmfotograf och trelleborgare som tycker att det är tid att sluta slåss mot tången.

– Jag har bott här hela mitt liv. Där är alltid tång i den bukten. Det blir ett evighetsgöra. Jag tycker det är bra att kommunen gör rensningen, men efter första stormen är det fullt där inne igen, resonerar han.

Annons

Att anlägga en helt ny strand där den kommande stadsdelen möter havet är fel väg, enligt honom. Istället har han tänkt ut en helt annan lösning, med inspiration från en semesterresa till Teneriffa.

Kommunen borde skärma av havet och låta saltvattnet fylla en enorm betongbassäng. Så skulle man skapa den efterlängtade centrala badplatsen.

Hanna Wernersson, som läser arkitektur på LTH, har skapat en bild som fångar visionen om en havsbassäng. ILLUSTRATION: Hanna Wernersson

– Politiken i den här staden handlar om ringväg, sjöstad och fängelse. Det har fattats något som är kul för trelleborgarna, motiverar han.

Annons

Hans medborgarförslag har väckt uppskattning, det fick snabbt över 400 röster och kommer nu att tas upp till behandling i kommunfullmäktige.

Annons

– Allra mest positivt är att ungdomar delat det mellan sig, och skrivit ”titta vad fräckt, hoppas att det blir av”, säger Michael Wall.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy