Annons

Annons

Annons

Annons

Polismordet i Göteborg

Den döde polisen sörjs i nordvästra Skåne

– Nu ger vi oss tid att sörja, men vi måste också arbeta och blicka framåt. Vi kan inte vika ner oss.

Så säger Michael Mattsson, polismästare i nordvästra Skåne. På måndag placeras en kondoleansbok i polishuset i Helsingborg för kollegor som vill skicka en hälsning.

Text: 

På torsdagen hedrades den döda polisen av sina kollegor runt om i Sverige. Här utanför polishuset i Ängelholm.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

På onsdagskvällen sköts en polisman till döds i Biskopsgården i Göteborg. Polisen kommer ursprungligen från nordvästra Skåne och han har familj i regionen. Han hade bara arbetat som lokalpolis i Göteborg ett par år. Den skjutne polisens bror är polis i nordvästra Skåne.

På torsdagen hölls en tyst minut för den döde polismannen runt om i Sverige. Stämningen är dämpad hos polisen i nordvästra Skåne, men man sköter sin verksamhet och känner en stark gemenskap med blåljuspersonal över hela landet säger Helsingborgspolisens kommunikatör Åsa Emanuelsson.

Annons

Annons

Det är ovanligt att poliser dödas i tjänsten. Men det finns tydliga rutiner för hur man ska hantera det med både intern och extern hjälp. Den som behöver får krisstöd.

På fem orter i polisregion Syd lägger man ut kondoleansböcker vid den här typen av händelser – i Helsingborg, Malmö, Lund, Kristianstad och Kalmar.

Hur hanterar ni att den döde polisens bror arbetar som polis här i nordvästra Skåne?

– Jag vill inte gå in på några detaljer. Men rent allmänt säkerställer vi att personalen ska ha bra förutsättningar, ju närmare man är den döde desto noggrannare tar vi hand om den berörde på ett så bar sätt som möjligt, säger Michael Mattsson.

Hur går samtalen på polisstationerna en dag som denna?

– Det varierar beroende på närhet och relation till den omkomne. Det vi gör är att samlas. Vi säkerställer vårt uppdrag så att allmänheten känner sig trygg.

Hur tar man hand om personal som vet att de själva kan hamna i liknande situationer under sina kommande arbetspass?

– Oavsett den här händelsen så har vi startsamtal när man börjar sitt yttre pass. Det är en rutin man har där man går genom vad man kan vänta sig under passet. Sedan har vi också ett avslutningssamtal, men det är ju vanligt i vilken yrkeskår som helst.

Vad är största utmaningen för att gå vidare?

Annons

– Vi kan bara konstatera att vi drabbats av något ingen vill ska ske. Vi ska säkerställa att personalen känner sig trygg och att vi är behjälpliga för allmänheten.

Får ni några reaktioner från allmänheten?

– I Göteborg där det inträffat har det varit mycket uppmärksammat av allmänheten. Vi får uppskattande bemötande, säger Michael Mattsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan