Annons

Annons

Annons

Heidi Avellan

opinionLedare

Heidi Avellan
Frågan nu är vad Amineh Kakabaveh kräver.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Amineh Kakabaveh. Rösten som avgör?

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Regeringssonderaren Ulf Kristersson (M) konstaterade faktum:

Hans regeringsbygge saknar riksdagens stöd, det skulle få 175 mandat emot sig. Då är det bortkastad tid att fortsätta det uppdrag han fick av talmannen häromdagen – tid som är så värdefull i det uppkomna läget.

En dag till hade inte ökat hans chanser.

Därmed gick uppdraget till Stefan Löfven (S). Med de, trots allt, minst dåliga utsikterna att lyckas.

Annons

Annons

Liberalerna har lämnat, men med beskedet från Centerns Helena Lindahl att hon röstar enligt partilinjen och med en säkrad röst då landsbygdsminister Jennie Nilsson avgått för att återta sin riksdagsplats går det att skrapa ihop de mandat som behövs.

Om Vänsterpartiet är med på tåget.

Inklusive Amineh Kakabaveh, numera politisk vilde. Hon kan vara nummer 175 – röstar hon emot Löfven faller han i omröstningen. Och till Aftonbladet uppger hon att hon ännu inte bestämt hur hon ska agera, hon vill först se innehållet i politiken.

"Kommer man med borgerlig politik som gynnar eliten, dvs fåtalet och inte flertalet, kommer min röst vara rött."

Stefan Löfven (S) var extremt tydlig häromdagen:

Han är redo att bilda en ny regering – men om han lägger en höstbudget och den röstas ned avgår han. Samtidigt har Annie Lööf varit extremt tydlig med att inte budgetförhandla med V – vars röster behövs här.

Så allt tycks koka ner till om V kan nöja sig med att ha fått bort den friare hyressättningen – det Nooshi Dadgostar kallar marknadshyror – från dagordningen. Eller om Stefan Löfven kan agna med något annat, något som inte stöter bort C.

Och så Kakabaveh. Fast om det är borgerlig politik hon vill undvika så verkar det dumt att kaxigt kratta för ett extra val.

Annons

Löfvens bästa chans nu är att ingen partiledare vill stå där med skulden för ett extra val i höst. Det är nu den minsta gemensamma nämnaren för Nooshi Dadgostar och Annie Lööf. Risken att bli stående med Svarte Petter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan