Annons

Annons

Dygnet Runt

De tar över streetfoodsatsningen i Pildammsparken

Hemgjorda korvar, hantverksmässiga luncher och säsongsbetonat fika när The Shack nysatsar med två ungtuppar bakom rodret.

Vännerna Mose Graci, 19, och Carl-Hugo Casu Häll, 18, driver streetfoodrestaurangen The Shack i Pildammsparken.

Bild: Adam Daver

Annons

I fjol kunde Dygnet Runt rapportera om att gänget bakom Bloom in the Park dragit igång streetfoodfilialen The Shack, i den lilla stugan intill fine dining-restaurangen i Pildammsparken.

De senaste månaderna har The Shack legat på is. Men för två veckor sedan började det hända saker i lokalen igen. Men den här gången är det inte Blooms egna kockar som står för maten. I stället har driften överlåtits till kocken Mose Graci, 19, och hans kompis Carl-Hugo Casu Häll, 18.

– Vi gick i samma grundskola och har spelat i samma fotbollslag. Och så har vi båda föräldrar som kommer från Italien, vilket gör att vi alltid har klickat på ett väldigt nice sätt, berättar Mose Graci.

Trots sin ringa ålder har Mose Graci hunnit bygga upp en gedigen meritlista. Redan som 16-åring började han hjälpa till att preppa råvaror på Bloom in the Park, då en av tre Michelinrestauranger i Malmö. Sedan dess har han varvat studier med jobb på pizzeria Mastio i Limhamn – samt tillbringat ett halvår i köket på trestjärniga restaurang Frantzén i Stockholm.

Annons

Annons

Kocken Mose Graci.

Bild: Adam Daver

Det är alltså ingen slump att det är Mose Graci som står för själva matlagandet på The Shack. Vännen Carl-Hugo Casu Häll, i sin tur, har hand om allt det administrativa. Det är även han som sköter beställningarna och ser till så att alla råvaror kommer in.

Killarna är måna om att laga all mat från grunden. Tänket sträcker sig hela vägen ner på kondimentnivå.

– Jag ser inte det roliga i att hålla på och köpa en massa färdiga grejer. Jag älskar att komma på nya grejer och att experimentera med det vi får in för dagen, säger Mose Graci, som berättar att de bland annat stoppar sina egna korvar och gör sin egen ketchup.

Annons

Bild: Adam Daver

Annons

Menyn på nya The Shack skiftar dagligen, men innehåller alltid minst en dagens rätt och en matig, vegetarisk sallad.

– Varje dag börjar med att jag går till Möllevångstorget och ser vad jag skulle kunna hitta till dagens meny. Igår hade en av gubbarna till exempel jättefina tomater som jag köpte med mig, men andra dagar kan det vara allt ifrån ananas till aubergine och riktigt färska örter, berättar Carl-Hugo Casu Häll.

Bild: Adam Daver

Annons

På fikafronten serverar killarna kaffe, granita, macarons och handvispad gräddglass.

– Även här vill vi försöka göra vår egen twist på sakerna vi säljer. Vi byter till exempel granita nästan varje dag, säger Mose Graci och pekar på skylten som förkunnar att dagens smak är en hibiskus/mynta-kombo.

Bild: Adam Daver

Annons

Att Mose Graci och Carl-Hugo Casu Häll skulle ta över driften av The Shack var långt ifrån någon självklarhet. Snarare har siktet hela tiden varit inställt på att starta en ambulerande kaffevagn. Även detta ser ut att kunna bli verklighet i sommar.

– Vi har faktiskt byggt vår egen kaffevagn. Det hela började i maj då vi köpte en gammal skrothög från Jylland som vi rustade upp och satte vår egen touch på. Nu har den en logga med vårt företagsnamn "Astrata" på och allt, säger Carl-Hugo Casu Häll och visar upp en bild i mobilen.

Annons

Bild: Adam Daver

Planen är att kunna köra runt i Malmö och servera kaffe från den hemmasnickrade Astrata-vagnen med start redan i juli. Det innebär att Mose Graci och Carl-Hugo Casu Häll kommer att ansvara för två separata verksamheter samtidigt. Men mängden jobb är inget som avskräcker dem.

Annons

– Ända sedan vi var små har vi gjort en massa projekt ihop, berättar Carl-Hugo Casu Häll.

Vad har det varit för projekt?

– Ja, alltså, allt möjligt kan man säga. För två somrar sen så fick vi till exempel för oss att vi skulle gå hela vägen till Italien.

Gå? Till Italien?

– Hehe, ja, lite spontant sådär bara. Men vi kom inte längre än båtfärjan i Tyskland. Vi var för unga för att få åka med så våra föräldrar fick komma ner och hämta oss.

Annons

Bild: Adam Daver

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy