Annons

Annons

Annons

It-attack stänger butiker

Kunder upprörda över att Coop håller stängt: ”Det är förfärligt”

Personalen försöker hålla god stämning medan kunderna utanför är upprörda. Paket som inte blir hämtade. Barn som inte får panta och en korvkiosk som tvingas stå still. – Det borde gå att betala med kontanter, säger Therese Svensson.

Text: 

Utanför Coop Stadion står medarbetaren Victor och ger folk nyheten.

Coop har blivit utsatta för dataintrång. Systemet ligger nere, affären är stängd hela dagen.

– Det händer i hela landet, ropar Victor efter en upprörd kund som vänt sig om och gått.

Medarbetaren Victor berättar för kunder att Coop har stängt

Bild: Sara Johari

Coop har 800 butiker i Sverige. Enligt Konsumentverket står de för cirka 20 procent av dagligvaruhandeln i landet.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan kan det finnas en koppling mellan IT kraschen på Coop och datorintrånget mot det internationella företaget Kasseya som blev hackat igår. IT-experter som Wall Street journal talat med så rör det sig om en så kallad "ransomware" rapporterar TT. Det innebär att hackare stänger ner ett företags datasystem tills företaget betalar en lösensumma. Kasseya är inte vilka som helst – de hanterar programvara till tiotusentals företag runt om i världen.

Annons

Annons

TT har bekräftat att det rör sig om ett intrång på global skala. Enligt uppgifter till Sydsvenskan så kraschade Coops kassasystem samtidigt som Kasseya hackades.

Utanför Coop Stadion står Therese Svensson med barn. Hennes son håller i en påse flaskor och burkar som han skulle panta. Therese Svensson är mest upprörd över att inte kunna hämta sitt paket som kan komma att skickas tillbaka.

– Jag fattar inte, det måste gå att lösa på nåt sätt, säger hon.

Therese Svensson kom till Coop för att hämta ett paket men fick inte.

Bild: Sara Johari

Hon tycker att man skulle tänkt på en möjlig datorkrasch innan man digitaliserat matbutiker.

– Det borde gå att betala med kontanter, säger hon.

Medarbetaren Victor förklarar att det är lite mer komplicerat än så.

– Vi kan ta kontanter, men om vi startar kassorna så kan det bli mer problem har de sagt till oss. Det går inte heller att scanna legitimation, säger han.

En del stammisar stannar kvar och vill hålla Victor och hans kollegor sällskap. En av dem tillägger att han inte ska gå förrän de öppnar. Victor erbjuder honom kaffe.

– Många förstår problemet, säger Victor.

För småföretagaren Daniel Dahlai som har Pölsemannen i samma byggnad som Coop är detta ett hårt slag. Mellan hans korvkiosk och kunder finns elektriska dörrar som styrs av Coop. Personalen har blivit beordrad att inte öppna dem. Daniel Dahlai får inte komma in i sin egna korvkiosk.

Annons

– Jag fick inte veta nånting. Jag fick veta nu när jag kom hit, säger han

Annons

– Det känns förfärligt.

Daniel Dahlai jobbar som tolk vid sidan av, säger han.

Bild: Sara Johari

Om personalen skulle öppna för korvkioskens kunder så blir det betydligt svårare att se till att ingen tar sig in i butiken. En risk som de inte får ta.

Daniel Dahlai berättar om att han står i korvkiosken sju dagar i veckan och har varit här i två år. Första året jobbade han 14 timmar om dagen för att locka till sig kunder, berättar han.

– Det är förfärligt, jag går på knäna redan i 1,5 år nu på grund av Corona.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan