Annons

Annons

Annons

Skåne

Så slipper du annat folk när du ger dig ut i naturen

Pandemin har gjort att trycket ökat på att komma ut i naturen. Så till den grad att det ibland kan kännas lite trångt. Men det finns en lösning.

Text: 

Hilleshögs dalar norr om Landskrona är ett område som blivit mycket populärt under pandemin. Bild: Thommy Nyhlén.

Annons

Kullaberg i Höganäs, Skrylle i Lund och Söderåsens nationalpark är alla ställen som lockar pandemitrötta och natursuktande människor. Områdena är så populära att det ibland till och med kan kännas trång i den natur vi vant oss vid ska vara ganska fri från människor.

En annan effekt blir att slitaget på naturen kan bli ganska stort om många traskar i samma fotspår.

Annons

Så här ser Stiftelsen Skånska landskaps karta ut. Röda områden har hårt besökstryck och gröna mindre. Utöver naturområden listas också exempelvis cykel- och vandringsleder. Utöver de områden som finns på kartan har kommunerna fler egna naturreservat. Skärmdump från stiftelsens hemsida.

Annons

För att hjälpa folk att hitta platser där besökstrycket är lite mindre har Stiftelsen Skånska landskap tagit fram en karta som listar flera naturområden i Skåne och med färg indikerar om besökstrycket är högt eller lågt.

Utöver de tre tidigare nämnda områdena är det just nu högt tryck också i Häckeberga naturvårdsområde som ligger både i Lund och Svedala, i Ljungskogen-Ljunghusens strandbad i Vellinge och i Hilleshögs dalar nära Glumslövs backar i Landskrona.

Järavallen vid Saxtorpssjön i Kävlinge är ett populärt strövområde. Bild Anders Eeg-Olofsson

Bättre då att ta picknickorgen och fara till Djurholmens strövområde i Ängelholm, Fulltofta strövområde i Hörby eller varför inte ta en längre tur till Friseboda naturreservat i Kristianstad. På samtliga platser är besökstrycket betydligt lägre men naturen säkerligen lika vacker.

På stiftelsens karta, som gjorts i samarbete med Länsstyrelsen och Region Skåne, finns ytterligare platser att välja på för den som vill ta sig ut i naturen och vill maxa chansen att vara relativt ostörd, och dessutom öka möjligheten att få parkering.

Annons

Annons

"Vi vill hjälpa besökare att hitta alternativ för att minska trängseln och slitaget i naturen. I fjol såg vi hur många ville ta sig ut, ofta till samma turiststråk och överbelastade strövområden", skriver Manuela Kronen på Stiftelsen Skånska Landskap i ett pressmeddelande i samband med att kartan lanserades för några veckor sedan.

Här är en länk till kartan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan