Annons

Annons

Staffanstorp

Årets guldkorn var nära att dö

Förra året balanserade hon på en slak och skakig lina mellan liv och död. Nu får sextonåriga Lina Plantin ta emot priset Guldkornet 2021 för ”skolprestationer av extraordinär karaktär".

Lina Plantin klarade sitt liv mot alla odds. Nu belönas hon med priset "Guldkornet 2021".

Bild: Daniel Persson

Annons

Lina Plantin bor tillsammans med sina föräldrar på en gård mellan Staffanstorp och Malmö. En idyll. Trädgården står i full blom och en lätt gulnad midsommarstång skvallrar om nyligen avslutade festligheter. Festligheter som för bara ett år sedan kändes ofattbart avlägsna för Lina Plantin och hennes familj.

Under våren 2020 är Lina Plantin i storform. Som elitsimmare tränar hon sju pass per vecka och tävlar tillsammans med kompisarna i simklubben Triton. Allt ser ljust ut för tonåringen, men inför en tävling i Järfälla tar livet en dramatisk vändning. Först känner hon sig trött, därefter lite frusen. Bara timmar senare hålls hon vid liv av en respirator på intensivvårdsavdelningen på Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Lina Plantin hade, plötsligt och oväntat, drabbats av sepsis (blodförgiftning). Det fanns ingen bakomliggande sjukdom, men en olycklig kombination av influensa och bakterier gjorde att symptomen eskalerade snabbt. Hon hamnade till sist i en så kallad septisk chock. Ett direkt livsfarligt tillstånd som bland annat innebär att flera av kroppens vitala organ slutar att fungera. När läget såg som allra mörkast ut hade Lina Plantin lägre än fem procents hjärtkapacitet och var kopplad till Ecmo (extra corporeal membrane oxygenation), en hjärt- och lungmaskin som kan syresätta blod utanför kroppen med hjälp av en konstgjord lunga. Den räddade hennes liv.

Annons

Annons

– Jag låg nedsövd i en hel månad på Karolinska och sedan var jag i fem månader på sjukhus i Lund, berättar hon.

Lina Plantin står framför en av byggnaderna som utgör föräldrahemmets gård. I handen håller hon ett presentkort på 3 000 kronor som hon fick i samband med att hon vann priset Guldkornet 2021. Priset delas varje år ut av utbildningsnämnden i Staffanstorps kommun och har som syfte att uppmärksamma elever som har "uppvisat skolprestationer av extraordinär karaktär". Till den kategorin hör Lina Plantin.

– När jag var på sjukhuset var en av de första tankarna att jag ville komma tillbaka till skolan, säger hon och fortsätter:

– Ett av målen har alltid varit att bli elevrådsordförande. Det blev jag också. Jag kände att jag hade glöden och att jag ville köra all-in.

Lina Plantin tappade femton kilo muskler under sjukhusvistelsen och har fått arbeta hårt med att komma tillbaka i fysisk form. Hon lider också av hjärntrötthet och har fått permanenta skador på sina lungor. Förutsättningarna för att klara av skolan var minst sagt dåliga. Trots detta fanns det aldrig i tankarna att ge upp sin utbildning. Viljestyrka och engagemang gjorde att betygen blev fina.

I sommar ska Lina Plantin njuta av ledigheten och till hösten gör hon sin första termin i gymnasiet på Malmö latinskola. Under läsåret kommer hon att behöva spendera tid på sjukhuset flera gånger per månad, men det är inget som hindrar henne från en längtande blick när skolan kommer på tal.

Annons

Annons

– Det ska bli kul att komma igång med skolan och träffa kompisar. Att trivas är det viktigaste för mig och jag är exakt samma Lina som jag alltid har varit, säger hon.

Fakta

Sepsis

• Ordet sepsis kommer från grekiskan och betyder sönderfall eller förruttnelse.

• Det finns 20-30 olika bakterier som kan orsaka sepsis.

• Sjukdomstillståndet delas in i tre grader; sepsis, svår sepsis och septisk chock. Den senare är en mycket allvarlig fas med hög dödlighet.

• I Sverige drabbas cirka 40 000 människor av sepsis varje år.

• Den allmänna kännedomen kring sepsis är 59 procent bland kvinnor och 35 procent bland män.

• World sepsis day uppmärksammas den 13 september varje år.

Källor: Socialstyrelsen, sepsisfonden.se och vetenskaphalsa.se.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy